nyheteR från Trinambai

Ny svensk översättning av Augusto Boals De förtrycktas teater

by | 30 March 2023

De förtrycktas teater

Vad har teater och politik gemensamt? Den frågan utforskar Augusto Boal i sin bok De förtrycktas teater, som nu lanseras i en ny svensk översättning av bokförlaget Trinambai.

Augusto Boal är en av de mest inflytelserika teaterpraktikerna i modern tid och hans verk har revolutionerat synen på teaterns roll i samhället. I boken De förtrycktas teater utvecklar Boal metoder för hur teater kan användas som ett verktyg i kampen för befrielse. Den är lika relevant idag som när den ursprungliga versionen publicerades 1975.

Boal tar oss genom teaterhistorien och visar att det inte alltid fanns en uppdelning mellan skådespelare och åskådare. Teatern var ursprungligen folklig och till för allmänheten, inte bara för aristokratin. Genom att involvera åskådarna i det som händer på scenen återupplivar Boal den folkliga aspekten av teatern.

Metoderna som presenteras i boken lade grunden för forumteatern, som används för att öka medvetenheten om förtryck. I Sverige är forumteater ett populärt verktyg inom bland annat folkbildningen.

Den nya svenska översättningen innehåller förord av idéhistorikern Patricia Lorenzoni och dramatikern America Vera-Zavala och den ger svenska läsare en möjlighet att upptäcka hur teater kan användas som ett verktyg för samhällsförändring.

– De förtrycktas teater visar hur vår kreativitet kan användas för att skapa en mer rättvis värld. Jag rekommenderar boken till alla som är intresserade av politik, teater eller båda, säger Charlotte Ovesson, redaktör för nyöversättningen.

Läs mer och beställ boken här.