förening för alla

Charlie, Mika and the teddy bear club

by | Apr 23, 2014

Charlie, Mika and the teddy bear clubDet började med en lunch. Jag minns inte riktigt hur vi kom in på det, men vi pratade om att det ju vore kul med en barnbok som uppmuntrar barn att engagera och organisera sig. Min kollega Linnéa Sjögren och jag kunde inte komma på en sådan barnbok. Och så började vi skämta om att vi ju kunde skriva en.

Ja, och så gjorde vi det.

Nu är Charlie, Mika och nalleföreningen klar, den 27 maj blir det lansering på Kungsholmens bibliotek i Stockholm. Berättelsen handlar om två syskon som inte vill gå och lägga sig, så de startar en förening mot läggdags. Och de får hjälp från oväntat håll – från sina nallebjörnar. Det hela utvecklas till ett äventyr fullt av protester, strejkande nallar och förhandlingar.

Trinambai har producerat böcker förut och det här är vår första barnbok. Så det var en spännande resa där vi fick tänka på allt från hur vi kunde konstruera en spännande berättelse som ändå inte är för komplex till kemikalierna i omslaget (det ju är inte omöjligt att läsarnas småsyskon tuggar på boken).

Naturligtvis vill vi inte komma med några pekpinnar, boken ska vara roligt att läsa. I det sammanhanget är illustrationerna helt avgörande. Därför är glad över att ha haft förmånen att samarbeta med Pernilla Lundmark, en kompetent och engagerad illustratör med lång erfarenhet inom den ideella sektorn.

En annan utmaning var att hitta en berättelse som är ganska allmängiltig. Så det fick bli läggtider, det kan både barn och småbarnsföräldrar relatera till. Och vem vet, barnen kanske bildar sina egna nalleföreningar och börjar förhandla med sina föräldrar?

Du kan köpa boken direkt på Trinambais webb.

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet ? minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...