nyheter från Trinambai

Digitalt samtal om Paulo Freire, folkbildning och Agenda 2030

Digitalt samtal om Paulo Freire, folkbildning och Agenda 2030

Trinambai har tillsammans med Mimer, det nationella programmet för folkbildningsforskning vid Linköpings universitet, glädjen att bjuda in till ett samtal om Paulo Freire, folkbildning och Agenda 2030. Detta sker med anledning av att det i år är 100 år sedan Freire föddes samt att Trinambai nyligen givit en ny svensk översättning av hans bok De förtrycktas pedagogik. Freire har samtidigt varit en av de mest framträdande rösterna inom det utbildningsvetenskapliga fältet. I samtalet kommer vi ta avstamp i Paulo Freires tankar och pedagogik för att utröna om och hur dessa kan inspirera den svenska folkbildningen och de bredare samhällsansträngningarna för en hållbar utveckling.

I samtalet:

  • Patricia Lorenzoni, fil. dr i idéhistoria, Uppsala universitet.
  • Gerhard Holmgren, generalsekreterare vid Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.
  • Mirella Pejcic, författare och utbildare med mångårig erfarenhet inom civilsamhället.

Samtalsfacilitator: Daniel Bladh, Linköpings universitet.

Tid: fredag den 3 december, kl 13.30-15.00

Anmäl dig här. Länken skickas ut via e-post dagen innan.

Välkommen!

Trinambai ger ut den internationellt uppmärksammade barnboken Sagolandet tillhör alla

Trinambai ger ut den internationellt uppmärksammade barnboken Sagolandet tillhör alla

Den ungerska barnboken Meseország mindenkié, Sagolandet tillhör alla, har fått enorm uppmärksamhet för att såväl utveckla det traditionella sagoberättandet som att utmana den ungerska statens förtryck av HBTQI-personer. I september 2021 utsågs en av de ledande personerna bakom boken, Dorottya Rédai, till en av årets 100 mest inflytelserika personer i världen av tidskriften Time.

Boken översätts just nu till flera olika språk, där Trinambai har initierat den svenska översättningen som lanseras nästa år. Du kan redan nu säkra ditt exemplar av boken genom att förbeställa den här.

Om boken

Sagolandet tillhör alla gavs ut av den lesbiska organisationen Labrisz och väckte enorm uppmärksamhet i samband med lanseringen. En ungersk parlamentariker körde boken genom en dokumentförstörare och regeringen uppmanade till en varningstext på boken eftersom den, enligt företrädarna, ”skildrar beteenden som är oförenliga med traditionella könsroller”. I en protestvåg mot regeringens agerande hamnade boken högt på bästsäljarlistorna i Ungern och sålde fort slut. Även internationellt har boken blivit uppmärksammad för sin, i sammanhanget, modiga utformning.

Boken innehåller 17 sagor, skrivna för barn mellan 6-12 år, av olika samtida författare. Sagorna är baserade på klassiska sagor men utmanar de traditionella normerna som återspeglas i dessa. Du får till exempel läsa om en romsk flicka, en kärleksrelation mellan två prinsar och en transsexuell hjort. Ofta tar sagorna upp känsliga och tunga, men mycket angelägna,  ämnen som exempelvis mobbning, våld mot barn och föräldrars död.

*

Förbeställ Sagolandet tillhör alla

Du kan redan nu förbeställa boken till specialpris. Vi skickar boken så fort den kommer från tryckeriet under 2022.

Förbeställningspris (inkl moms och frakt): 199 kr 

När du anmäler dig skickas du vidare till betaltjänstleverantören Stripe för säker kortbetalning.

Ny studie om digital omställning

Ny studie om digital omställning

Hur kan vi genomföra digitala aktiviteter för våra medlemmar och aktiva? Vilka aktiviteter kan vi ställa om? Trinambais processledare Charlotte Ovesson har under våren undersökt civilsamhällets digitala omställning i en studie finansierad av Stockholms Arbetareinstitutsförening.

Under coronapandemin har vi sett vad vi kan kalla för en påtvingad digitalisering. Även de som inte kände sig riktigt bekväma med digitala verktyg behövde använda dem för att verksamheten i föreningen, folkhögskolan eller studieförbundet skulle kunna fortsätta. Under denna process har vi lärt av våra misstag och hittat användbara strategier. Vi har provat på olika digitala verktyg och aktiviteter. Rapporten Verksamheten genom skärmen ? civilsamhällets digitala omställning under pandemin är baserad på intervjuer med olika organisationer och handlar om hur de konkret har gjort för att ställa om till digital verksamhet. De har många tips som vi kan ta med oss och ha stor nytta av även den dag då pandemin är över.

I framtiden är det troligt att det digitala kommer att fortsätta vara viktigt. Vi kommer förmodligen inte att gå tillbaka helt till hur vi gjorde före pandemin. Därför är det viktigt att kunna hantera det digitala och att kunna fatta ett väl avvägt beslut inför varje aktivitet: ska vi genomföra detta digitalt eller fysiskt? Något som kommer att underlätta är om vi delar våra erfarenheter med varandra så att alla inte behöver uppfinna hjulet. Rapporten handlar om några av dessa erfarenheter.

Tillsammans med rapporten har vi producerat två filmer som presenterar de huvudsakliga fynden i studien. Vi hoppas att rapporten och filmerna kommer att ge er användbara tips som ni kan använda för att antingen börja med digitala aktiviteter, eller vässa dem ni redan har.

Ta del av rapporten och filmerna här.

Onsdag den 8 september klockan 9.00 arrangerar Trinambai en digital lanseringsträff där rapporten kommer att presenteras. Du kan anmäla dig här nedan.

Välkommen!
*

Anmälan till rapportlanseringen

Rapportlanseringen ligger i det förflutna, det går inte längre att anmäla sig.

Ny kortlek: Idrottsförening i förändring

Ny kortlek: Idrottsförening i förändring

Många gånger blir de stora frågorna om hur det är och hur det borde vara aldrig ställda. Det kan bero på tidsbrist, rädsla för konflikter, ja allt möjligt. I dessa lägen riskerar vi att glömma bort att vår förening utvecklas hela tiden, oavsett om det sker medvetet eller omedvetet. Idrottsförening i förändring hjälper föreningar, klubbar och lag att få upp frågorna på bordet på ett smidigt sätt. Du kan använda Idrottsförening i förändring på styrelsemötet, på planeringshelgen eller vid utbildningar. Den fungerar både för den lilla klubben och på strategisk nivå i distriktet eller i riksförbundet.

Idrottsförening i förändring är framtagen av Jessica Pettersson och Charlotte Ovesson som både har gedigen erfarenhet från idrottsrörelsen. Kortleken innehåller 50 diskussionsfrågor som får igång viktiga samtal om träning, ekonomi, tävling, värdegrund, ledare, styrelsen, demokrati, engagemang, mångfald och kommunikation. Istället för färdiga standardsvar får ni hjälp med att formulera gemensamma lösningar.

Köp kortleken här

Köp kortleken här

Panelsamtal om Paulo Freire och sökandet efter en annan värld

Panelsamtal om Paulo Freire och sökandet efter en annan värld

Fredag den 17 september, kl 17.30-19.00 på Mångkulturellt centrum i Stockholm

Hur kan Paulo Freires tankar hjälpa oss att navigera både teoretiskt och praktiskt i en samtid som präglas av ökande social ojämlikhet och ohållbar exploatering av våra gemensamma resurser?

Med anledning av Paulos Freires 100-årsdag och nyöversättningen av Paulo Freires De förtrycktas pedagogik bjuder vi in till ett panelsamtal där deltagarna i sin profession eller ideella engagemang inspirerats av Freire.

Paneldeltagare: Daniel Diaz, Rädda Barnen, Jan-Erik Perneman, Folkbildare och fil. dr, Per Wandel, Dalslands folkhögskola, Majsa Allelin, Södertörns högskola

Moderator: Lisa Kings, Södertörns högskola

Arrangörer: Trinambai, Mångkulturellt centrum, Socialt arbete Södertörns högskola

Plats: Mångkulturellt centrum, Värdshusvägen 7, Fittja gård, T-bana Fittja

Fri entré
OBS! På grund av coronarestriktionerna är antalet platser begränsat. Obligatorisk föranmälan. Anmäl dig på mejl till maria.sundstrom@mkcentrum.se.

Cart
  • No products in the cart.