nyheter från Trinambai

Har ni gjort skillnad och hur vet ni det? 

Har ni gjort skillnad och hur vet ni det? 

Ett webbinarium om utvärdering och forskning i ideella organisationer.

Vilken skillnad har ert projekt gjort? Ni startade projektet med visioner och höga ambitioner. Lyckades ni med detta – och på vilket sätt? Det är dags att utvärdera.

Ni kanske vill att projektet ska leva vidare i någon form. Att få kunskap om vad ni faktiskt har uppnått hänger samman med projektets överlevnad. När ni vet vad som har haft störst effekt kan ni utifrån det komma fram till hur projektets resultat bäst kan tillvaratas.

Utvärdering är viktigt för att skapa en lärande organisation. Ni kan lära er av det ni hittills har gjort och utveckla era metoder och arbetssätt. Att kunna visa upp en ordentlig utvärdering kan dessutom vara viktigt när det gäller att övertyga finansiärer om att de ska ge er medel. Om ni kan visa att ni har åstadkommit något fantastiskt har ni ett övertygande argument gentemot finansiärer eller givare.

Under detta webbinarium får du lära dig om hur utvärdering kan användas för att utveckla er verksamhet och bidra till en lärande organisation. Vi går igenom olika metoder för utvärdering och vad som är viktigt att tänka på. Du får också lära dig om forskning i ideella organisationer. Att ha en följeforskare i en verksamhet – varför är det en bra idé?

Webbinariet hålls av Niklas Hill, universitetslektor i socialt arbete på Södertörns högskola samt VD för Trinambai och Charlotte Ovesson, beteendevetare och statistiker på Inclusive Insights.

Tid: 29 augusti 2023, kl. 9.00-10.00

Plats: Zoom

Seminariet ligger i det förflutna och det går inte längre att anmäla sig.

De förtrycktas teater lanseras i Stockholm och Uppsala ? samtal och forumteater

De förtrycktas teater lanseras i Stockholm och Uppsala ? samtal och forumteater

Trinambai har släppt en nyöversättning av Augusto Boals De förtrycktas teater. Boken är en riktig klassiker och har bland annat lagt grunden för forumteatern. Nu ska den firas!

Det blir lanseringar både i Stockholm och Uppsala. På båda evenemang lär du dig mer om Boals metoder och får pröva på forumteater i praktiken.

Välkommen!

Lanseringen i Uppsala, 25 april

Tid: 25 april, kl. 18.00
Plats: Gottsunda Dans och Teater, Valthornsvägen 11

Lanseringen i Stockholm, 25 maj

Tid: 25/5, kl. 17.00
Plats: Teater Tribunalen, Hornsgatan 92 (T-Zinkensdamm)

Ny svensk översättning av Augusto Boals De förtrycktas teater

Ny svensk översättning av Augusto Boals De förtrycktas teater

Vad har teater och politik gemensamt? Den frågan utforskar Augusto Boal i sin bok De förtrycktas teater, som nu lanseras i en ny svensk översättning av bokförlaget Trinambai.

Augusto Boal är en av de mest inflytelserika teaterpraktikerna i modern tid och hans verk har revolutionerat synen på teaterns roll i samhället. I boken De förtrycktas teater utvecklar Boal metoder för hur teater kan användas som ett verktyg i kampen för befrielse. Den är lika relevant idag som när den ursprungliga versionen publicerades 1975.

Boal tar oss genom teaterhistorien och visar att det inte alltid fanns en uppdelning mellan skådespelare och åskådare. Teatern var ursprungligen folklig och till för allmänheten, inte bara för aristokratin. Genom att involvera åskådarna i det som händer på scenen återupplivar Boal den folkliga aspekten av teatern.

Metoderna som presenteras i boken lade grunden för forumteatern, som används för att öka medvetenheten om förtryck. I Sverige är forumteater ett populärt verktyg inom bland annat folkbildningen.

Den nya svenska översättningen innehåller förord av idéhistorikern Patricia Lorenzoni och dramatikern America Vera-Zavala och den ger svenska läsare en möjlighet att upptäcka hur teater kan användas som ett verktyg för samhällsförändring.

– De förtrycktas teater visar hur vår kreativitet kan användas för att skapa en mer rättvis värld. Jag rekommenderar boken till alla som är intresserade av politik, teater eller båda, säger Charlotte Ovesson, redaktör för nyöversättningen.

Läs mer och beställ boken här.

Frukostseminarium: Rättvis organisering

Frukostseminarium: Rättvis organisering

Hur kan föreningslivet driva ett aktivt och systematiskt antirasistiskt arbete i praktiken?

Välkommen till ett seminarium den 11 maj om det antirasistiska projektet och handboken Rättvis organisering! Föreningen Tamam har kartlagt rasism inom det unga föreningslivet samt utbildat aktörer från det offentliga och civilsamhället i ämnet. Rasism inom föreningslivet utgör ett hinder för många människors engagemang. Det är ett problem för demokratin och försvagar ideella organisationer. För att ändra på det behövs ett aktivt och systematiskt antirasistiskt arbete.

På frukostseminariet kommer du att få konkreta verktyg för att arbeta antirasistiskt på ett sätt som gör skillnad, skapar förändring och stärker er organisation. Medverkande från olika organisationer kommer att reflektera om praktisk antirasistiskt arbete i civilsamhället utifrån sina egna erfarenheter.

Tid och datum: 11 maj 2023, kl 8.30-10.15
Plats: Solidaritetshuset, Tegelviksgatan 40 i Stockholm och digitalt

Arrangörer: Trinambai, Tamam, SSNF


Anmäl dig innan 8 maj

Tobias Leenaert på Sverigeturné med boken Så skapar vi en vegansk värld

Tobias Leenaert på Sverigeturné med boken Så skapar vi en vegansk värld

Tobias Leenaert, veganstrateg och författaren till boken Så skapar vi en vegansk värld ? ett pragmatiskt förhållningssätt kommer (Trinambai 2022) kommer till Sverige på en föreläsningsturné i mars. Djurens Rätt arrangerar turnén och nu kan du som medlem boka din biljett kostnadsfritt.

Mellan den 13-20 mars åker Tobias Leenaert runt om i Sverige på en föreläsningsturné, från Umeå i norr till Malmö i söder. Detta drygt ett år efter att succéboken Så skapar vi en vegansk värld – ett pragmatiskt förhållningssätt lanserats på svenska. 

? Om det finns något mer värdefullt och givande än att jobba tillsammans för en vegansk värld, så har jag inte hittat det än. Jag skulle uppmuntra alla som har möjligheten att spendera så mycket tid på det som de bara kan, säger Tobias Leenaert.

Boken handlar om strategiskt förändringsarbete för att skapa en vegansk värld ? en värld där djur inte utnyttjas. Leenaerts föreläsning tar avstamp i hur djurrättsrörelsen syfte är ett av de viktigaste i vår samtid. Han kommer att gå in på vilka verktyg som är mest effektfulla när det kommer till att stoppa djurs lidande, hur vi som rörelse kan arbeta än mer strategiskt tillsammans och hur vi gör för att inte tappa hoppet.

Föreläsningar

13 mars Umeå
15 mars Stockholm 
16 mars Linköping 
17 mars Lund 
18 mars Malmö 
Mer detaljer om föreläsningarna hittar du i anmälan

Anmälan

Anmäl dig till föreläsningsturnén via formuläret här.

Biljett

Föreläsningen är gratis för dig som medlem i Djurens Rätt.
Inte medlem? Bli medlem idag! Eller swisha en valfri summa för att gå på föreläsningen. Du kan också bli medlem eller swisha för biljett på plats.

Goodiebag

De tio första besökarna på varje föreläsning får med sig en varsin goodiebag hem. 

Om Tobias Leenaert

Leenaert är en mångårig strateg som hållit föredrag och utbildningar över hela världen. Han är också en av grundarna av ProVeg International, en organisation för matmedvetenhet som arbetar med internationella beslutsfattande organ, regeringar, livsmedelsproducenter, investerare, media och allmänheten för att omvandla det globala livsmedelssystemet. Tobias är mån om att tänka utanför boxen, bygga broar mellan olika grupper och öva vad han kallar ”långsam opinion”.

Frågor om turnén

Mejla ida.arneson@djurensratt.se