förening för alla

Organisering istället för låtsas-processer!

by | Feb 3, 2014

I fredags genomfördes Ungdomens riksdag i riksdagshuset. Konceptet är enkelt: unga får testa på att vara riksdagsledamöter för en dag, genom att skriva motioner, delta i utskottssammanträden och debattera i kammaren. Gott så. Detta låter som ett ypperligt studiebesök i ett viktigt hus där viktiga beslut fattas. Unga behöver förstå hur det går till för att kunna påverka på riktigt.

Men problemet är att det inte funkar som på riktigt. Istället för att kunna skriva vilken motion man vill har arrangörerna ? de vuxna ? valt ut vilka ämnen man ska motionera kring. Arrangörerna delar ut pris till bästa motion och bästa retorik (på vilka grunder då, kan man fråga sig). De beslut som fattas läggs upp på riksdagens hemsida som betänkanden ? istället för att, tja, genomföras. Kolla vilka gulliga beslut ungdomarna fattade!

Jag tycker att studiebesök på riksdagen är en toppengrej, och det är ännu bättre om det är interaktivt. Men när det kallas Ungdomens riksdag ges det sken av att faktiska beslut fattas ? för det är det som sker i en riksdag, det är liksom en del av konceptet.

Sen i fredags har jag fått höra att det visst är toppen att unga får öva på retorik, känna engagemang i samhällsfrågor och träffa ministrar. Visst är det riktigt bra, men det finns massvis med sätt detta kan göras på, och jag ställer mig oerhört skeptisk till den typen av initiativ när det inte följs upp med konkreta vägar in i organisering! Det är genom gemensam organisering för sina och andras intressen som vi skapar förändring i Sverige och i alla andra länder i världen, och det är det som borde vara det viktigaste budskapet.

Ungdomar är grymma och har massvis med kvaliteter som kan utvecklas vidare dessutom. Men jag tycker det är synd när denna awesomeness läggs på låtsas-processer som vuxna skapat, istället för att leda till en verklig förändring.

Felix König

Felix König är ordförande i LSU - Sveriges Ungdomsorganisationer.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet ? minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...