förening för alla

Konsten att ta semester

by | Jul 10, 2015

Den här veckan betar jag av min att-göra-lista för att kunna ta semester i några veckor. Just nu håller jag på att uppdatera min e-kurs för styrelser som nylanseras den 6 augusti efter konstruktiv feedback från de första pilotdeltagarna.

Det är faktiskt väldigt roligt. Idag har jag till exempel lärt mig hur jag kan förvandla muspekaren till en blå punkt och använda den för att peka på olika delar i bilden medan jag spelar in. Igår lärde jag mig hur jag kan separera ljud- och bildspåret, så att jag kan behålla inspelningen av min röst men byta ut texten i punktform som illustrerar det jag säger. Jag tror att det kan bli riktigt bra det här.

Jag vet precis vad som kommer att hända från och med söndag. Jag kommer att älska att vara ledig. De första timmarna. Sedan kommer jag att bli rastlös. Jag kommer att vilja öppna datorn, fundera på om jag inte ytterligare kan förbättra filmerna till e-kursen, kanske putsa lite på min hemsida eller kolla om det har kommit in några mail.

Om jag inte ger efter (och det tänker jag inte) så kommer jag att känna mig olycklig och tänka att allt nog är ganska meningslöst ändå. Är det inte någonting viktigt som saknas? Någonting jag glömt?

Om jag väntar ut den känslan också (och det tänker jag) så blir det snabbt bättre. Jag går till biblioteket och lånar ett par deckare. Jag bakar rabarbermuffins. Går ner på stan och lyssnar på någon utomhuskonsert. Cyklar till Kronobergs slottsruin med en utflyktskorg. Åker till Malmö några dagar och träffar goda vänner.

Och så vips är semesterveckorna slut och det kommer att kännas roligt och bra att börja jobba igen.

Någon gång under semestern brukar jag också drabbas av väldigt många idéer samtidigt. Det är som att hjärnan bara behöver vila några få dagar, sedan kommer en våg av euforisk energi och jag kommer på lösningar på frågor jag inte ens visste att jag hade. Då brukar jag ta fram ett block och en penna, anteckna det som kommer upp och släppa taget om det. Ungefär hälften är värt att ta vara på efter semestern, resten är överskottsenergi.

Det är livsviktigt att ta semester. Vi behöver göra tvärtom mot jobbvardagen, låta hjärnan vila från det vanliga. Det är klart att du får tänka, planera, drömma. Men inte jobba. Du vet skillnaden.

Vill du läsa något annat än deckare i hängmattan i sommar? Något som gör att du kan reflektera över ditt ledarskap, vem du vill vara och ditt engagemang? Beställ då ditt exemplar av Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation, den är ett trevligt sällskap i strandväskan. Ifall det inte känns som jobb att reflektera och tänka kring ideellt ledarskap. Då får det vänta.

Bara du vet vad du behöver för att kunna möta hösten mer utvilad än du avslutade vårterminen. En del (de flesta av oss) behöver en längre sammanhängande semester. Andra kanske blir mindre stressade av att gå in och jobba en liten stund var sjunde dag eller så.

Lär känna dig själv. Ge dig själv förutsättningar för återhämtning. Oavsett om det för dig betyder att fylla frysen med hembakta kanelbullar, kitesurfa, tågluffa eller konsumera stora mängder tv-serier. Det finns tid för ansvar, det finns stordåd att uträtta, efter semestern.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet ? minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]