Under arbetet med boken Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation pratade jag med ledare inom olika organisationer om engagemang, motivation, strategi och konflikthantering. Ett område som vi hela tiden kom tillbaka till var hållbarhet i ledarskapet.
Hur kan jag som ledare i en ideell organisation fortsätta brinna, även över tid? Hur håller jag min låga brinnande och min hälsa intakt när det hela tiden finns mer att göra?
De ledare jag pratade med hade alla sina olika strategier. Här är fem av de vanligaste:
1. Sakta ner. Gör rätt saker istället för att springa så fort som möjligt.
Det är lätt att börja mäta din prestation i antal arbetade timmar. Det finns alltid mer att göra. Uppdraget kan svälla till att omfatta all din vakna tid utan att du någonsin känner att du är klar. Risken är att du till sist bara jobbar på, gör det som finns framför ögonen istället för att prioritera rätt saker.
Bestäm dig för vad som är viktigast istället. Om inte du prioriterar och väljer så låter du någon annan, eller slumpen, välja vad du ska ägna din tid åt. Att prioritera och välja vad du ska göra och i vilken ordning skapar en känsla av tillfredsställelse och du kommer att få mer gjort. Brått lönar sig nämligen inte.
2. Ta hand om dig.
Att vara ledare i en ideell organisation är ansträngande. Du behöver vara stark, även fysiskt. Det låter kanske som en klyscha, men du behöver bygga upp din styrka och ditt immunförsvar, ju mer du gör det desto bättre kommer du att må även i stressiga perioder. Gör vad du behöver göra för att ta hand om dig, både till kropp och själ. Låt det inte komma i sista hand, tvärtom.
3. Låt inte uppdraget ta över ditt liv. Gör någonting helt annat ibland.
Många ledare jag har pratat med menar att det är viktigt för deras hälsa och välbefinnande att ägna sig åt helt andra saker emellanåt. Lyssna på bra musik, umgås med människor som inte är engagerade i samma organisation, odla solrosor, gå på teater eller spela fotboll. Låt hjärnan vila.
4. Skippa martyrskapet.
Det skapas lätt en jargong i organisationen, där vi går omkring och berättar för varandra hur stressade vi är, hur mycket vi jobbar och hur få timmar vi sov i natt. Det blir nästan som ett mantra: ”det är mycket nu, du vet…”. Se till att bryta den vanan så fort den dyker upp. Det normaliserar stressen och skapar omedvetna krav som sedan är svåra att strunta i.
Ta för vana att göra tvärtom: föregå med gott exempel. När du tar en extra sovmorgon för att du känner för det, eller prioriterar din inplanerade yoga framför att stanna kvar på mötet som dragit över tiden så visar du samtidigt att det är tillåtet för andra i organisationen att ta hand om sig själva. Det vinner ni på i längden, både som personer och som organisation.
5. Lär dig känna igen stressymptomen. Ta dem på allvar.
Allvarligt talat. Du räddar inte världen genom att bränna ut dig. Det finns alldeles för många ledare inom ideella organisationer som äventyrar sin hälsa för den goda sakens skull. Det är ett betydligt större problem än jag trodde när jag började arbetet med boken och det gör mig orolig. Ta tid att lära känna dig själv och se till att du har förutsättningar att må bra.
En sak till: det är inte bara ditt ansvar. Organisationer måste bli bättre på att ta hand om sina ledare och ge dem förutsättningar för uppdraget. Därför kommer här en bonuspunkt, som inte är direkt riktad till dig som ledare utan till din organisation:
6. Skapa strategier för en hållbar organisation.
Enskilda ledare ska inte själva behöva slåss för att uppdraget ska vara förenligt med ett rikt liv och en bra hälsa. De förutsättningarna ska vara inbyggda i organisationen. Då behövs system för avlastning, bra överlämning till nya ledare och fungerande överenskommelser om hur ni ska hjälpas åt. Det gäller såväl stora som små organisationer.
Att vara ledare i en ideell organisation är något av det mest lärorika, spännande och utmanande uppdrag som finns. Det ska kännas roligt och fullt av möjligheter. Vad gör du för att se till att du mår bra?
I boken Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation finns fler tips och råd för ett hållbart ledarskap. Dessutom finns intervjuer med ledare om deras strategier. Beställ boken här.
Lisa Moraeus
Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.