förening för alla

Vi låter oss inte tystas

by | Dec 11, 2014

I söndags var jag på en filmvisning med RFSU:s ideella aborträttsnätverk och tidskriften Ottar. Filmvisningen avslutar aborträttsfestivalen som RFSU anordnade för att fira att det har gått 40 år sedan kvinnor i Sverige fick rätten att bestämma över sina egna kroppar och i förlängningen sina liv.

Eftertexterna till filmen Vessel rullar på och efter en liten bensträckare ska det bli panelsamtal med irländska aborträttsaktivister. Då plötsligen rycks dörren upp. En maskerad gestalt står i dörren och skriker något obegripligt. Jag tror först att det är någon sorts konstprojekt, för det känns så himla overkligt. Men så ser jag att alla andra tar skydd och då gör jag det också.

Angriparna försvinner lika snabbt som de dök upp. Och nu fylls rummet av orange rök. Vad är det för rök? Är den giftig? Kommer det börjar brinna? Gör det kanske redan det?

Det är klart att vi blir rädda. Livrädda rentav. Gärningspersonerna däremot är fega. De visar inte sitt ansikte och bara springer därifrån som de ynklingar de är. Att attacken ändå hyllades som ett hjältedåd på nazistsidor efteråt visar hur patetiska dessa folkmordsideologer i slutändan är. Fast de är inte mindre farliga för det, det ska vi inte glömma för en sekund.

Trots den otäcka situationen bryter det inte ut någon panik. En person tar tag i rökbomben och kastar ut den. Arrangörerna utrymmer lokalen. Vi är tvungna att gå genom röken, trots att vi fortfarande inte vet om den är giftig. Efter en kort stund kommer brandkåren, sedan polisen och ambulans.

Gatan utanför har nu fyllts av insatspersonal. Blåljus överallt. Rökbomben har fortfarande inte slocknat, den ligger på en liten gräsplätt. Vi är trettio personer som får ställa oss på led för att en efter en undersökas av en ambulanssjukvårdare. Trettio personer som i en handomvändning har förvandlats från filmpublik till patienter.

I Sverige har vi demokrati och yttrandefrihet. Gärningspersonerna hade därmed haft alla möjligheter att inom lagens råmärken uttrycka sina åsikter och argumentera för sin sak. Istället valde dem att ta till våld. Vem det nu än är som ligger bakom attacken kan vi konstatera att de är fientligt inställda mot demokratin.

Rökbombsattacken mot RFSU är en attack mot aborträtten, mot yttrandefriheten, mot församlings- och föreningsfriheten, mot demokratin. Antifeminism, rasism och homofobi går hand i hand. De är alla del av den fascistiska ideologin. Den som hatar andra människor på grund av hudfärgen vill oftast även kontrollera kvinnors kroppar så att det föds fler vita barn.

Det är viktigt att se attacken i sin kontext. Fascismen är på frammarsch, både i Sverige och i Europa. I det läget behöver civilsamhället mobilisera och aktivt ställer upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Och då menar jag hela civilsamhället, inte bara de organisationer som har just demokrati och mänskliga rättigheter som sin inriktning. Jag vill se fackklubbar låna ut sin kopiator. Jag vill se kolonilottsföreningar manifestera för allas lika värde. Jag vill se idrottsföreningar motarbeta segregationen. Jag vill se bostadsrättsföreningar hjälpa aktivister med lokaler. Jag vill se kulturföreningar sätta upp pjäser om mänskliga rättigheter.

De antidemokratiska krafterna vill skrämma oss till tystnad. Det får de inte lyckas med. Det kommer de inte lyckas med.

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet ? minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Free delivery for orders over 999 kr
0%
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]