Häromdagen hade jag ett samtal med en vän om vikten av att leva som man lär, som ledare i en ideell organisation. Samtalet handlade om ledarskap inom Svenska kyrkan, men hade nog kunnat gälla vilken organisation som helst, som har ambitionen att förändra världen.
Hur skulle det se ut inom organisationer om ledarna på allvar lät organisationens vision och ändamål prägla deras ledarskap?
Ibland upplever jag att ledarskapet inom organisationer kommer lite på undantag. Det är som om de storslagna visionerna om en bättre värld, om mänskliga rättigheter, likabehandling, fred och frihet bara gäller utanför organisationen och inte har någonting att göra med den egna verksamheten.
Naturligtvis är det inte medvetet, det är bara så att ambitionen på något sätt har halkat efter när det gäller att självkritiskt och modigt granska sig själv. Det är ju inte så konstigt, tvärtom. Det är mycket lättare att kräva frihet för andra än att låta frihet som ledord genomsyra sin egen praktik, varje dag.
Det kräver mod att vara den förändring du vill se, även på hemmaplan. Dessutom kräver det en ärlig och aktiv diskussion om ledarskap, engagemang, motivation och samhörighet.
På vilket sätt spelar det roll för ledarna inom Svenska kyrkan att de går i Jesus fotspår? På vilket sätt präglar synen på mänskliga rättigheter ledarna inom Amnesty International och Röda Korset?
Jag hoppas att det spelar roll och att de flesta ledarna i ideella organisationer, med ambition att vara en stark röst för en bättre värld, då och då tänker igenom sitt ledaruppdrag med det som perspektiv.
Vad behöver du göra som ledare för att verkligen leva som du lär?
Lisa Moraeus
Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.