Skvaller fyller en viktig funktion i alla större sociala sammanhang, inte minst i en organisation. Några sätt att se på skvaller beskrivs i Tidningen Chef, som hämtat artikeln från Harvard Business Review (översatt och bearbetad).
Naturligtvis finns det skadligt och elakt skvaller, sådant som sprider privat information och som riskerar att såra någon eller förstöra någons rykte.
Men skvaller kan också vara positivt eller neutralt. Det är en viktig källa till information och dessutom ett sätt för människor att knyta band till varandra, att lära känna varandra och sig själva. Det är dags att vi börjar skilja på skvaller och skvaller.
Hur hanterar ni skvaller i er organisation? Får skvallret ofta en dålig klang och ökar avståndet mellan er? Gränsar det till och med ibland till mobbning? I så fall är det verkligen dags att göra någonting åt saken. Hur kan du bidra till att sätta gränser, att visa vad som är ok i er förening?
Kanske finns det inte tid för skvaller. Det är inte heller så bra. Vi behöver de där stunderna vid kaffebryggaren, i rökrutan eller på bussen. Vi behöver få prata informellt när inte alla hör, vi behöver vara varandras ventiler. Om ni bara träffas ”i helgrupp” eller bara har formella möten missar ni möjligheten till relationsskapande och informationsspridande skvaller i smågrupper.
Det är bland annat därför det är så bra att till exempel servera fika en halvtimme innan mötet börjar. Då kan folk droppa in, ta en kopp kaffe och skvallra lite. Värdefullt skvaller kan också uppstå när några personer i taget bemannar ett bokbord eller står i en valstuga.
Du som är ledare märker kanske att det inte är lika lätt och naturligt att skvallra som tidigare. Det ska inte vara det heller. Som ledare har du en maktposition, vare sig du vill det eller ej. De du leder behöver få skvallra om dig. Utan att du lyssnar.
Vad tänker du om skvaller? Diskutera gärna inlägget på Facebook.
Lisa Moraeus
Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.