förening för alla

Det hemliga föreninglivet

by | Dec 12, 2012

Hej kommunen (och alla andra)!

Nya rön visar att hälften av alla landets kommuner krymper, lokalt kämpar man med att få ungdomarna att stanna i bygden. Vad kan vi göra för att få Sveriges alla kommuner att ta ett par steg närmare att vara det bästa de kan vara? Och hur hittar man det hemliga föreningslivet?

Jag kan berätta lite om mig själv, jag heter Rebecka och jag gillar att spela spel. Det finns faktiskt himla många andra unga engagerade människor som gillar just det de också, Sverok samlar idag 135 000 unga i 1000 föreningar. Vi finns i 220 av landets 290 kommuner. Det är föreningar som drivs av unga människor som gått ihop för att kunna skapa den mest fantastiska fritid för sig själv och sina kompisar. Unga människor som just nu går världens bästa demokratiutbildning, genom att starta och driva egna ideella föreningar där de röstar, följer stadgar, budgeterar och allt sånt som hör föreningslivet till. Många av dessa föreningar driver egna föreningslokaler som är som ungdomsdrivna fritidsgårdar. De är den här ungdomsgenerationens absolut snabbast växande folkrörelse.

Vi i Sverok tycker att det är jättebra att just de här föreningarna finns. Att den som är ung i Sverige idag ska ha mycket olika saker att välja mellan att göra på sin fritid. Och finns inte det man vill göra ser vi till att det i alla fall ska vara enkelt att starta upp en egen spelförening och att driva den tillsammans med sina vänner. Jag är övertygad om att ett starkt föreningsliv gör varje kommun till en attraktiv plats att bo och verka på och gör närområdet levande. Det trodde jag att alla tyckte, och att alla ungdomar och föreningar var lika mycket värda.
I år gjorde vi en stor undersökning bland våra föreningar för att se om det var så att spelföreningar var lika mycket värda som andra föreningar hos kommunen. Det visade sig när vi frågade ungdomarna att spelföreningar som vänder sig till kommunen för att få hjälp att fortsätta driva sin verksamhet får nej i 30% av fallen. De allra flesta föreningar vi pratat med vänder till och med i dörren till kommunen och ber aldrig om hjälp, eftersom kommunen uppfattas som krånglig och ovälkomnande. I många fall skulle de här ungdomsföreningarna kunna få stöd om det var så att verksamheten var lite mer utformad som idrotten. Det finns tre huvudskäl till att föreningarna inte sökt stöd från kommunen:

  • Kommunernas regler gör det svårt för föreningarna och kommunernas bemötande har varit dåligt.
  • Informationen om kommunens stöd har varit svår förståelig eller inte nått föreningarna.
  • De stöd som Sverok har i någon mån gjort föreningarna mindre benägna att söka stöd på andra håll.

Ska ungas organisering värderas så pass olika beroende på om man spelar boll eller spelar troll i sin förening? Om Sveriges kommuner och alla de hemliga föreningarna där ute hittade varandra och samarbetade, skulle då inte hemorten kännas lite mer intressant för den som är ung och funderar på vart i världen hen ska slå ner bopålarna? Jag tror det. Jag har ett par tips till Sveriges kommuner som vill hitta det hemliga föreningslivet och börja blomstra:

  • Se över stödformerna för föreningarna.?Vilket syfte har stödet och vem gynnas/missgynnas av hur reglerna ser ut idag?
  • Ha en person på kommunen som är tillgänglig och kunnig så att föreningarna kan ha en etablerad kontakt att vända sig till.
  • Gör informationen om stöden tydligare och mer lättillgänglig för ungdomar.

För det är så att unga ibland behöver lite extra stöd för att komma igång med det de vill göra. Det kan handla om ett enkelt grundbidrag till varje förening, några hjälpande ord från en kunnig föreningscoach, tips på hur man hittar någonstans att vara eller så. Ofta krävs det ganska lite, men det man ger resulterar i en helt fantastisk handlingskraft.

I vår kommer vi att ge oss ut på vägarna för att visa upp det hemliga föreningslivet för kommuner runt om i landet, så att vi kan börja snacka med varandra. Är du intresserad av att veta mer om det arbetet eller läsa vår undersökning hittar du oss på sverok.se, där kan man också ladda hem rapporten Det hemliga föreningslivet. Vill du på egen hand leta rätt på de här föreningarna är hitta.sverok.se en bra början.
Ha det fint kommunen, så ses vi!

/Rebecka Prentell
Förbundsordförande Sverok ? spelhobbyförbundet

Rebecka Prentell

Rebecka Prentell är förbundsordförande i Sverok - spelhobbyförbundet. Sverok är Sveriges största ungdomsförbud. 135 000 medlemmar i 1000 föreningar över hela landet samlar, utvecklar och sprider spelhobbyn. I Sverok startar och driver ungdomar sina egna föreningar på egna villkor och skapar verksamhet tillsammans. Rollspel, lajv, brädspel, figurspel, e-sport och LAN utgör de huvudsakliga verksamheterna bland många andra.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet ? minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]