Veckan har varit fylld av många olika frågor i flödet.
Frågor som har intresserat mig är bland annat:
Vetenskapsrådets nya rapport Forskning och skola i samverkan som är en kartläggning av forskningsresultatet med relevans för praktisk arbete och där den nyhetsvärdet i veckan var att skolor ska vänta med att sätta betyg i ung ålder och att det till och med kan ha negativ inverkan, särskilt för dem som redan har det tufft. Ser vi till de senaste undersökningarna som gjorts på skolbarns hälsovanor så finns det även där teorier om att ökade psykiska ohälsan , i synnerhet bland flickor i 13 års ålder, kan bero på den tidigare skolreformen med tidigare nationella prov och betyg. Björklund viftar bort betygsrapporten som forskningen som vanligt, inget nyhetsvärde där.
På tal om betyg så har LSU släppt sin rapport Erkänt engagemang ? Om validering och uppvärdering av ungas organisering som lyfter precis det titeln säger. Rapporten ger en bra överblick av läget idag och lämnar bra frågor för vidare fundering så som ”Dels är det intressant att diskutera dagens syn på kunskap och kompetens. Har det skett en förskjutning från bildning till utbildning? Att kunskap idag behöver vara ?rätt? och till ?nytta?. Sker det en förskjutning från egenvärde till mervärde?”. Detta är någonting vi behöver diskutera mer inom våra organisationer men även med hänsyn till samhällsstrukturen och vad som idag styr och vad som kan styra. Det ska bli spännande att se vad regeringskansliet som har fått uppdraget att föreslå överblickbara system för validering kommer fram till i sin rapport i slutet på mars. Rapporten Fokus 14 – om ungas fritid och organisering från MUCF kan vara bra att ha med sig i bakhuvudet då validering av ungas ideella engagemang är bit, men vad innebär det för dem unga som till exempel har mindre chans att att vara med i en förening och vilka är dessa personer? Ökar det eller minskar det risken att få jobb för dessa unga ifall ideellt engagemang får en ökad validering och större erkännande?
På tal om MUCF och unga och utsatthet så är den nya rapporten Unga män, våld och maskulinitet ett välbehövligt tillskott och en tillgänglig handbok i arbetet med barn och unga. När en tänker på våld och förebyggande är det lätt för vissa att se frivilliga i välfärden som en besparingsåtgärd, det gör i alla fall indirekt när resursfördelningen ser ut som den gör. Se till exempel på kvinnojourer eller äldrevården? Jag ser fram emot att läsa den nya boken som Forum, Svenska Röda Korset, Svenska Kyrkan och Kommunalarbetarförbundet beställt och som lyfter denna problematik bland annat- Ideella insatser för och av äldre: En lösning på äldreomsorgens utmaningar?
Någonting annat som jag ser fram emot är att lyssna på nya podden LedarskapsArenan ? en podd om ledarskapsideal !
På tal om ledarskap så är det imorgon sista dagen som du kan Nominera kandidater till Ungt Ledarskap! -”Den 31 januari är sista dagen för att nominera en ung ledare som leder med handlingskraft, mod och omtanke. Tre personer, en från ideell sektor, en från näringsliv och en från offentlig sektor får priset varje år.”
På tal om saker och ting som snart går ut så är söndag sista dagen att ansöka till Ung med Makt som är i samarbete med IDEELL ARENA och PwC.
Så läs, skriv, grubbla, lyssna, nominera, ansök och tipsa!
Eller ta bara helg och titta på netflix!
Farida al-Abani
Folkhälsovetare och tobaksavvänjare som arbetar som projektledare för "Tobaksfri innerstad" på Stockholm stad och som tobaksavvänjare för Sluta-Röka-linjen. Har även enskild firma hon jag erbjuder tobaksavvänjning och föreläsning med fokus på tobak och hälsa. Är även svarare för umo.se för frågor om tobak. På fritiden är Farida aktiv inom nykterhetsrörelsen, tobakspreventionsrörelsen och miljörörelsen genom olika föreningar. Brinner för folkbildning, utveckla sitt och andras ledarskap och har ett hatkärlek till ordet engagemang. Kommer skriva om allt mellan himmel och jord på bloggen med stort fokus på civilsamhällets ansvar och roll. Faridas målgrupp är alla!