2014 går mot sitt slut och jag har sedan en tid tillbaka redan börjat knyta ihop mina tankar och känslor kring det gånga året. Jag tycker egentligen inte om att tänka för mycket i årsbasis då det lätt kan inbringa prestationsångest och dödsångest bland annat. Men något som faktiskt Lisa Moraeus inspirerande mig till på MÖTET 2013 var att stanna upp några dagar vid slutet av året och blicka tillbaka och blicka framåt.
I början på detta år, för nästan exakt ett år sedan, åkte jag och min partner iväg för ha vårt första gemensamma årsmöte under fyra dagar. Ett årsmöte som vi varvade med vila. Vi var i en stad som få besöker och på ett vandrarhem med få vinterbesökare. Vi förberedde oss med att skriva ner lite om det gånga året och delade upp det det hela i olika kategorier; familj, vänner, vår relation, hälsa, jobb, ideellt, ekonomi och personlig utveckling. Detta skulle bli grunden för vår ”verksamhetsberättelse” och ”bokslut”. Under varje kategori diskuterade vi vad som känts bra och vad som känts mindre bra med t.ex. vår fritid, hur mycket tid som har lagts på den, hur mycket tid vi enskilt vill lägga på det och vad vi tar med oss till framtiden. Dessa kategorier kan även likna dem som hittas i livshjul där målet är att se hur balansen ser ut mellan dem olika områdena och för att en ska få en överblick och bild över var ens tid och energi går. ”Verksamhetsplanen” för det kommande året hade samma kategorier.Vi tog med oss ”att göra” punkter under verksamhetsplanen och skrev ner hur vi skulle stötta varandra för att nå våra mål och arbeta med oss själva.
Vi gav även oss själva tid för fundera på vår enskilda vision för fem år framöver, var vi ville se oss själva och hur vi ville vara och må. För att jämföra det med organisationer så gav vi oss tid för att tänka på framtida mål, visioner, orosmoln, motivationer och försökte ihop pratat om lösningar framöver och en strategi för dessa tankar och behov. Det hela avslutades med att vi bestämde att vi skulle ha veckomöten där en del av dessa saker skulle beröras samt att vi skulle ha en uppföljning efter sex månader.
Att ta tiden för att fundera och prata under bestämda dagar har varit givande för mig men även för mina relationer, särskilt till min partner . Att lägga undan allt annat och bara ge oss själva tid är något som en sällan tar sig tiden till med takten i dagens samhället. Fördelen var att vi även inte hade någon mottagning på vandrarhemmet vilket kan rekommenderas.
Utan att kolla på verksamhetsplanen så vet jag att allt inte alltid gått som jag eller vi tänkt eller velat men att ha haft detta årsmöte har gett mig andra förutsättningar och en annan motivation att arbeta på mig själv, det ständiga arbetet. Det är enbart ett verktyg, ett verktyg som dessutom kan utvecklas och förändras.
Om en vecka har vi årsmöte igen för andra gången och då kommer mycket fokus att ligga på förväntningar, mål och behov. Vi kommer även att se på protokollet från förra året och på verksamhetsplanen för 2015. Jag längtar till att få tömma mina tankar, lyssna, prata och förhoppningsvis få ett givande 2015!
Gott nytt år på er vänner!
Farida al-Abani
Folkhälsovetare och tobaksavvänjare som arbetar som projektledare för "Tobaksfri innerstad" på Stockholm stad och som tobaksavvänjare för Sluta-Röka-linjen. Har även enskild firma hon jag erbjuder tobaksavvänjning och föreläsning med fokus på tobak och hälsa. Är även svarare för umo.se för frågor om tobak. På fritiden är Farida aktiv inom nykterhetsrörelsen, tobakspreventionsrörelsen och miljörörelsen genom olika föreningar. Brinner för folkbildning, utveckla sitt och andras ledarskap och har ett hatkärlek till ordet engagemang. Kommer skriva om allt mellan himmel och jord på bloggen med stort fokus på civilsamhällets ansvar och roll. Faridas målgrupp är alla!