förening för alla

Mitt privata årsmöte

av | dec 31, 2014

Skärmavbild 2014-12-31 kl. 16.30.31

2014 går mot sitt slut och jag har sedan en tid tillbaka redan börjat knyta ihop mina tankar och känslor kring det gånga året. Jag tycker egentligen inte om att tänka för mycket i årsbasis då det lätt kan inbringa prestationsångest  och dödsångest bland annat.  Men något som faktiskt Lisa Moraeus inspirerande mig till på MÖTET 2013 var att stanna upp några dagar vid slutet av året och blicka tillbaka och blicka framåt.

I början på detta år, för nästan exakt ett år sedan, åkte jag och min partner iväg för ha vårt första gemensamma årsmöte  under fyra dagar. Ett årsmöte som vi varvade med vila. Vi var i en stad som få besöker och på ett vandrarhem med få vinterbesökare. Vi förberedde oss med att skriva ner lite om det gånga året och delade upp det det hela i olika kategorier; familj, vänner, vår relation, hälsa, jobb, ideellt, ekonomi och personlig utveckling. Detta skulle bli grunden för vår “verksamhetsberättelse” och “bokslut”. Under varje kategori diskuterade vi vad som känts bra och vad som känts mindre bra med t.ex. vår fritid, hur mycket tid som har lagts på den, hur mycket tid vi enskilt vill lägga på det och vad vi tar med oss till framtiden. Dessa kategorier kan även likna dem som hittas i livshjul där målet är att se hur balansen ser ut mellan dem olika områdena och för att en ska få en överblick och bild över var ens tid och energi går. “Verksamhetsplanen” för det kommande året hade samma kategorier.Vi tog med oss “att göra” punkter under verksamhetsplanen och skrev ner hur vi skulle stötta varandra för att nå våra mål och arbeta med oss själva.

Hjulets-åtta-delar2

Vi gav även oss själva tid för fundera på vår enskilda vision för fem år framöver, var vi ville se oss själva och hur vi ville vara och må. För att jämföra det med organisationer så gav vi oss tid för att tänka på framtida mål, visioner, orosmoln, motivationer och försökte ihop pratat om lösningar framöver och en strategi för dessa tankar och behov. Det hela avslutades med att vi bestämde att vi skulle ha veckomöten där en del av dessa saker  skulle beröras samt att vi skulle ha en uppföljning efter sex månader.

Att ta tiden för att fundera och prata under bestämda dagar har varit givande för mig men även för mina relationer, särskilt till min partner . Att lägga undan allt annat och bara ge oss själva tid är något som en sällan tar sig tiden till med takten i dagens samhället. Fördelen var att vi även inte hade någon mottagning på vandrarhemmet vilket kan rekommenderas.

Utan att kolla på verksamhetsplanen så vet jag att allt inte alltid gått som jag eller vi tänkt eller velat men att ha haft detta årsmöte har gett mig andra förutsättningar och en annan motivation att arbeta på mig själv, det ständiga arbetet. Det är enbart ett verktyg, ett verktyg som dessutom kan utvecklas och förändras.

Om en vecka har vi årsmöte igen för andra gången och då kommer mycket fokus att ligga på förväntningar, mål och behov. Vi kommer även att se på protokollet från förra året och på verksamhetsplanen för 2015.  Jag längtar till att få tömma mina tankar, lyssna, prata och förhoppningsvis få ett givande 2015!

Gott nytt år på er vänner!

 

Farida al-Abani

Folkhälsovetare och tobaksavvänjare som arbetar som projektledare för "Tobaksfri innerstad" på Stockholm stad och som tobaksavvänjare för Sluta-Röka-linjen. Har även enskild firma hon jag erbjuder tobaksavvänjning och föreläsning med fokus på tobak och hälsa. Är även svarare för umo.se för frågor om tobak. På fritiden är Farida aktiv inom nykterhetsrörelsen, tobakspreventionsrörelsen och miljörörelsen genom olika föreningar. Brinner för folkbildning, utveckla sitt och andras ledarskap och har ett hatkärlek till ordet engagemang. Kommer skriva om allt mellan himmel och jord på bloggen med stort fokus på civilsamhällets ansvar och roll. Faridas målgrupp är alla!

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]