förening för alla

Nio tips för ett misslyckat Almedalsseminarium

by | Jul 4, 2013

Almedalsveckan är inne på sin femte dag och det pågår seminarier för fullt över hela Visby. Som Gustav Edman skrev här på Förening för alla i fredags så arrangeras mer än hälften av evenemang under Almedalsveckan 2013 av civilsamhället.

Almedalen är en fantastisk demokratifestival och nätverkandet gör att det är värt alla gånger att åka hit. De flesta seminarier håller dock riktigt låg kvalité. Organisationer i såväl civilsamhälle som offentlig sektor och näringsliv misslyckas med att arrangera intressanta och givande seminarier. Eftersom många av dessa organisationer är väldigt professionella i allt de gör annars så är den enda rimliga förklaringen att de gör det med flit. Det har blivit tradition att arrangera riktigt dåliga Almedalsseminarier.

I det här inlägget får du några tips hur du kan sänka ditt seminarium. Jag vet att det kan kännas lite ovan att avsiktligen göra ett dåligt jobb, men om du arrangerar ett riktigt bra seminarium kommer det sticka ut i mängden och i värsta fall lär sig deltagarna någonting nytt eller kommer till och med ihåg vem som var arrangör. Vill du verkligen det?

Fundera inte på syftet

Många har ett Almedalsseminarium för att alla andra har det också. Det får väl räcka som syfte. Prata inte mer om varför ni ska ha ett seminarium. Varje diskussion om det riskerar att lyfta arrangemanget.

Undvik framförhållning

Börja med planeringen så sent som möjligt. Då kan du vara säker på att det går dåligt.

Skräm bort besökarna

Almedalsveckan slår rekord varje år, så det kommer folk även till de mest obskyra seminarier. Men det finns några enkla knep för att skrämma bort dem. Exempelvis kan du skaffa en otillgänglig lokal, satsa på en konstig tid eller ha en total oinspirerande rubrik. Eller använda olika rubriker för ett och samma seminarium så att alla som vill gå blir förvirrade.

Bjud på mat

Om du inte kan hindra folk att komma kan du göra tvärtom: Se till att hamna på makthavares gratismatlista. Då kommer det en massa hungriga människor som inte är intresserad av ämnet alls och som likt hyenor kastar sig över buffén. Ett effektivt sätt att kväva givande diskussioner. Bjud gärna på kötträtter och flaskvatten om du vill undvika att presentera din organisation som miljömedveten.

Satsa på traditionella seminarieformer

Gör ditt seminarium precis som alla andra, precis som ni alltid ha gjort. Strunt i interaktiva metoder. Paneldebatt med en passiv publik har väl alltid fungerat. Varför ta tillvara på deltagarnas kompetens?

Ha en riktig stor panel

Bjud in så många paneldeltagare som möjligt. Ju fler desto bättre. Då kan ingen utveckla ett resonemang och det blir heller inget samtal. Bjud gärna in folk som håller med varandra, så blir det ännu tråkigare att lyssna på.

Undvik representativitet

Det kan kännas som en utmaning att sammansätta en stor panel som ändå är helt homogen. Knepet är att helt enkelt inte tänka på representativitet alls och att bara tillfråga dina egna polare. Så kan du få en panel med äldre storstadsbo med helsvensk bakgrund. Undvik för all del att efterlysa paneldeltagare genom Rättviseförmedlingen. Du kan även bjuda in en person som får agera alibi, se gärna till att tilltala henom vid så många tillfällen som möjligt med ”Du som representerar kvinnor/ungdomar/invandrare/funktionshindrade…”

Ta in en riktig kass moderator

En bra moderator kan rädda ett seminarium trots att förarbetet har skötts dåligt. Om du har målet att arrangera ett riktigt dåligt seminarium är det därför helt avgörande att ta in en moderator som inte kan någonting om processledning men som tror sig kunna moderera. Tack och lov är det väldigt enkelt att hitta en sådan person, det brukar ofta vara en medelålders man i din närhet. Budgetera absolut inte inte för en extern moderator utan använd pengarna för att pracka på deltagarna meningslösa reklampresent.

Sänk seminariet genom teknikstrul

Om ingenting annat hjälper och seminariet riskerar att bli bra trots allt kan du alltid sänka det genom ett rejält teknikstrul. Om ljudet inte fungerar kommer ingen att höra vad som sägs. Det är också en bra idé att tillåta publikfrågor utan mikrofon, för då kan ingen som har en hörselskada höra frågan. Moderatorn ska helst inte upprepa frågan heller.

Lycka till med ditt misslyckade seminarium!

Ps. Om du istället vill arrangera ett bra seminarium, så bjuder vi på ett inlägg om det imorgon. Ds.

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet ? minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...