förening för alla

Säg det med en film

by | May 28, 2013

Det finns många sätt för en organisation att framföra ett budskap, både på nätet och ute i den fysiska verkligheten, men vilket sätt är egentligen bäst?

Om det finns tid och resurser skulle jag vilja svara: ALLA. Eftersom de flesta organisationer har brist på antingen en eller båda av dessa blir läget mer komplicerat. Ofta tar vi vår tillflykt till nätet när pengarna tryter, nätet är gratis, nätet når många, nätet går fort. Text är bra, text med bild är bättre, då kanske film är ännu bättre?

En av de saker som sociala medier inte kan tillfredsställa på samma sätt som personliga möten är känslan av att se en person, höra ett budskap, en röst, få en känsla. Film slår inte personliga möten men kommer i alla fall närmare och du vill komma närmare!

Är det då svårt att göra en film? Svaret beror såklart på vilken kvalitet ni är ute efter men på det stora hela är svaret nej.

Vi på Trinambai beslöt oss för att göra en egen film om vår populära kurs Medlemsdagen som du kan se nedan:

Vad behövdes då för att göra den här filmen?

  1. En idé. Det behöver inte finnas ett manus men en idé om vad ni vill ha med och varför. Vi ville visa upp vår kurs, att vi har mycket övningar, våra roliga kurslokaler och inte minst vår kompetenta personal.
  2. Någon som filmade. Det kan vara en annan medlem, en kompis eller någon ni hyr in. Utgå ifrån era förutsättningar och kör!
  3. Personer som vill vara med och som kan förkroppsliga er idé. I vårt fall kursdeltagare och personal.
  4. Tid att klippa. Jag klippte ihop den här filmen med Windows Live Movie Maker och det tog mig kanske en dag att fixa ihop det. Men då hade jag å andra sidan fyra timmar av filmsnuttar att välja på. Filmar ni färre sekvenser så går det fortare att klippa då det är mindre urval.
  5. En YouTube-kanal, Vimeo-kanal eller annan plats att sprida den ifrån.

Det lät ju ganska lätt, eller hur?

Några tips när ni gör er film:

  • Spela in citat flera gånger, det blir nämligen bättre för varje gång.
  • Tänk på ljuden runt er, undvik blåst, skrammel och andra bakgrundsljud som gör att det inte hörs. En av intervjuerna vi gjorde till vår film kunde vi inte använda för att det var så mycket störande ljud runt att personen vi intervjuade inte hördes.
  • Ta med extra batterier till kameran.
  • Spela in lite saker runt och improvisera lite, ibland är det de bästa grejerna.
  • Klipp filmen så att den blir relativt kort.

Så, sätt igång nu! Om det inte blir bra kan ni göra om men om ni inte ens försöker så blir det garanterat ingen film!

Linnéa Sjögren

Linnéa Sjögren är genusvetare och arbetar med pedagogisk produktion. Linnéa har tidigare arbetat som chef, utbildare och projektledare inom lokaltrafiken och brinner för utveckling, engagemang och förändring på individ- och samhällsnivå.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet ? minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...