Häromdagen var jag på mingel hos en organisation Trinambai samarbetar med. Det var en bra tillställning, jag lärde mig nya saker och knöt nya kontakter. En gång blev jag dock konfunderat. Det var när jag hälsade på en pensionär från en lokalförening inom organisationen. ?Du kommer förstås från ungdomsorganisationen.? sa hen med stor stor självklarhet
Det finns två förklaringsmodeller här. Antingen trodde hen att jag är så där tio år yngre än vad jag är. Eller så menar hen att det är helt rimligt att 32-åringar är kvar i ungdomsförbundet. Jag misstänker att det rörde sig om sistnämnda och det är ett problem.
Många organisationer upplever det som en stor utmaning att engagera yngre (eller ja, personer som inte är pensionärer än) i sin verksamhet, särskilt på lokal nivå. Det finns också en del befolkningsstudier som visar att det ideella engagemanget går ner mellan 30 och 50. En förklaring är att personer i den åldern är upptagna med att bilda familj. Så kan det förstås vara. Men jag menar att det på sin höjd är en del av förklaringen.
Det är nog organisationernas egna strukturer som ställer till det. Många som vill engagera sig i en rörelse hamnar i en situation där de är för gamla för ungdomsförbundet men inte känner sig välkomna till vuxenförbundet. Och då tror jag inte att det är åldersskillnaden i sig som är problemet utan snarare att personer i yrkesverksam ålder kan mötas av rätt så konstiga attityder när de försöker engagera sig i en pensionärsdominerad lokalförening. Vilket är synd, för det behövs mer generationsövergripande mötesplatser i samhället.
Niklas Hill
Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.