När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider.
1. Tänk på att många har tråkigt nu under pandemin och vill ha en gemenskap och något att göra. Här erbjuder ni ett gyllene tillfälle att bryta tristessen. Många längtar efter något att engagera sig i och ni kan vara den plattform där de får utlopp för sitt engagemang. Glöm inte bort att många kanske längtar efter er gemenskap utan att veta om det.
2. Var där era medlemmar finns – digitalt. Ett tips vi brukar ge när det gäller medlemsrekrytering är att vara där era potentiella medlemmar finns och ta kontakt med dem där. Detta gäller fortfarande, men nu behöver ni i stället tänka digitalt. Finns era medlemmar på Facebook? Twitter? TikTok? Se till att ni också finns där och är aktiva så att er potentiella medlemmar ser er, förstår vilka ni är och blir nyfikna.
3. Ställ inte in – ställ om. Fundera på om ni kan göra om era vanliga aktiviteter till digitala varianter. Om ni inte kan, inför ändå digitala träffar så att ni får en gemenskap i föreningen. Kan ni arrangera en digital fikaträff eller en digital studiecirkel?
4. Glöm inte bort det informella. Det informella småpratat som sker före möten, efter möten, på resorna dit och under kaffepauserna är viktigt. Skapa utrymme för detta småprat eftersom det är med och bygger er gemenskap. Ni kan till exempel sitta kvar efter ett digitalt möte och bara umgås.
5. Använd telefonen. I vårt digitala tidevarv är det lätt att inte tänka på att det faktiskt går att ringa till människor. Telefonen är ett utmärkt sätt att välkomna nya medlemmar till er. Ring till dem och prata med dem om varför de har blivit medlemmar och vad de vill ha ut av sitt medlemskap. Den nya medlemmen har sedan ditt telefonnummer och kan höra av sig till dig om det dyker upp frågor och funderingar.
6. Våga pröva saker! Det här som pågår just nu är nytt för oss alla. Vi behöver alla vara beredda på att pröva nya saker. Nu är inte rätt tid för perfektionism, utan våga testa något nytt och utvärdera hur det gick. Strulade tekniken under ert möte? Kom ingen till ert digitala utbildningstillfälle? Ni kan använda dessa erfarenheter till att lära er och kanske försöka göra på ett annat sätt nästa gång.
Charlotte Ovesson
Charlotte är processledare på Trinambai och redaktören bakom boken Starka tillsammans: tjugoen nulägesbilder av civilsamhället. Hon är ordförande för branschorganisationen Mångfaldsföretagarna.