I november kommer Sektor3 ut med en bok om ett antal unga människor och deras storslagna projekt. Den består bland annat av mina intervjuer med deltagarna i One Sweden-akademin, en utbildning i projektledning för unga som jag ledde i våras.
Fotografen Thomas Lissing har förevigat intervjupersonerna. På bilden pratar han bildkomposition med Christoffer Lindgren, en av projektledarna inom One Sweden-akademin. Christoffer anordnade den sekulära mässan HumBeat i Göteborg för några månader sedan, den får en uppföljare i november.
Alla människor gör skillnad. Det går inte att avstå, att bestämma sig för att inte påverka världen. Det går bara att bestämma sig för vilken påverkan du vill ha – och göra ditt bästa för att det ska bli så. Vill du vara en del av lösningen eller en del av problemet? Vilken är din pusselbit när det gäller att skapa en bättre värld?
Jag är övertygad om att du gör bäst skillnad när du kommer till din rätt. När du får använda dina superkrafter, när du gör det som du älskar att göra och verkligen är bra på, då kan du skapa vad som helst.
Det har varit inspirerande och roligt att följa projektledarna och deras projekt. Det är allt från en interreligiös konferens till en antirasistisk teater och en sekulär mässa. Jag är djupt imponerad över alla de idéer som blivit verklighet.
Deltagarna har lärt sig en hel del om projektledning, om vad som fungerar och vad de kan göra annorlunda nästa gång. För er som är alltför nyfikna för att orka vänta på att boken kommer ut så kan jag avslöja tre av de insikter som återkommer i mina samtal med projektledarna.
1. Se till att du har en tydlig idé
Ju tydligare du kan beskriva din idé desto mer stöd kommer du att få. När du väl lyckas formulera vad det är du vill göra så kommer allting annat att bli lätt. Är din idé abstrakt och ofärdig så kommer genomförandet att kännas som en kamp.
2. Be om stöd. Och påminn. Ofta.
Folk vill hjälpa till! Ring, boka möten, skicka mail. Och ring igen. Det är lätt att känna sig tjatig, men det är ofta vad som krävs om du vill samarbeta med olika aktörer som kan bidra med till exempel lokal, kontaktnät eller någonting annat.
3. Var strukturerad, gärna från början.
Många av av de jag intervjuat önskar att de hade haft en tydligare struktur för arbetet från början. Det blir lättare att få saker gjort och det blir dessutom lättare att samarbeta med andra om du har struktur på ditt projekt.
Det är möjligt att genomföra din idé. Du behöver inte ha en jättebudget eller ett enormt nätverk. Du behöver bara ha en bra idé, energi och vilja. Och ork att ro projektet ända in i hamn.
Boken lanseras under hösten. Håll utkik hos Sektor3 och kom och mingla!
Lisa Moraeus
Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.