nyheteR från Trinambai

Fördömd av Viktor Orbán – nu släpps den ungerska barnboken på svenska

av | 11 maj 2022

Sagolandet tillhör alla

Den ungerska barnboken Sagolandet tillhör alla toppade listorna och nådde internationell uppmärksamhet efter att ha fördömts av den ungerska regeringen.  Nu släpps boken på svenska.

I sjutton nyskrivna sagor speglar “Sagolandet tillhör alla” en värld som utmanar stereotypa föreställningar om vem som får ta plats i sagornas värld. Varje saga anspelar på klassiska sagor men berättar på ett nytt sätt om magi, drömmar och hjältedåd.

– De klassiska sagorna är faktiskt rätt mörka, nästan onda. Den här sagosamlingen är inte fri från sorg och svåra utmaningar, men den är snäll mot läsaren och syftar till att ge barn hopp, berättar den ungerska forskaren och människorättsaktivisten Dorottya Rédai, som projektlett framtagandet av boken. 

Fördömd av den ungerska regeringen

När boken lanserades väckte den starka reaktioner hos den ungerska regeringen och det högerextrema partiet Mi Hazánk för att bryta mot nationalkonservativa värderingar. En parlamentariker gjorde sitt ogillande offentligt genom att köra boken genom en dokumentförstörare och premiärministern Viktor Orbán fördömde sagorna när han i en intervju uppmanade författarna att “lämna våra barn i fred”. 

I en protestvåg mot regeringen nådde dock boken snabbt topplistorna och sålde slut på nolltid. 

Framtagen av HBTQI-organisation

Bakom publiceringen av boken står den lesbiska organisationen Labrisz som, likt hela den ungerska HBTQI-rörelsen, utsatts för både smutskastning och förföljelse av den ungerska regeringen. 

Med boken ville organisationen bidra till att fler barn ska känna igen sig i de hjältar som syns i sagor. Den var från början menad att vara ett pedagogiskt verktyg för föräldrar och lärare som vill prata med barn om diskriminering, mångfald, social rättvisa och svåra frågor eller tabun som barn stöter på i sina liv. 

– Tanken var aldrig att den skulle vara politisk, det var motståndarna till den som gjorde att den blev det, konstaterar Rédai och fortsätter:

– Den gavs ut i ett samhälle där vissa barn inte tillåts vara sig själva och drömma om att bli hjältar, då anses den väl “farlig” av de som har makten. 

Prisad av Time Magazine

Boken nådde snabbt internationell uppmärksamhet och under hösten 2021 utsågs Rédai till en av årets mest inflytelserika personer av tidskriften Time Magazine.

Boken ges nu ut på flera språk, där förlaget Trinambai står för den svenska lanseringen. 

– Det är en vacker bok som kan läsas av både barn och vuxna. Med utgivningen vill vi också stötta den ungerska HBTQI-rörelsen, som just nu kämpar mot ett starkt förtryck, säger Trinambais VD Niklas Hill.

Royaltyn går direkt till den lesbiska föreningen Labrisz som är en central aktör i den ungerska HBTQI-rörelsen.

Läs mer och köp boken här.

Följ oss