förening för alla

Att skapa sammanhang

av | nov 1, 2013

Du sitter på ett möte tillsammans med andra engagerade människor. Ni fast beslutna att göra skillnad tillsammans. Ni har en fantastisk plan och alla är med på tåget. Dessutom har ni roligt. Tiden bara flyger iväg.

Det känns bra i magen att planera tillsammans med det här gänget. Du vet att det kommer att bli bra och du är ivrig att dra ditt strå till stacken.

När mötet är över har du en liten att-göra-lista med dig hem. Det är de pusselbitar som du har tagit på dig att fixa, för att helheten ska bli så bra som möjligt.

Nästa dag känns det fortfarande fantastiskt, du är kvar i energin och glädjen som det innebär att vara med i ett sammanhang där du kan göra skillnad, komma till din rätt, använda dina styrkor och förändra värden.

Dag för dag svalnar dock känslan som var så stark när du gick från mötet. Du är så klart fortfarande taggad och ser fram emot det som ni har planerat, men den varma glädjen i magen är inte den samma längre.

Samtidigt händer det andra saker i ditt liv. En rapport ska lämnas in i dagarna. Du planerar en resa med din familj. En kompis fyller år om en vecka. De uppgifter som du tog på dig på mötet halkar ner på prioriteringslistan.

Känner du igen det här?

Om inte så kanske du istället har varit med om det här:

Du är ordförande eller en annan typ av ledare i en förening. Ni har ett fantastiskt, roligt och kreativt möte där ni delar upp uppgifter inför ett stort event som ni planerar. Några veckor senare upptäcker du att flera personer inte har gjort det som de tog på sig. Varför då? De var ju engagerade på mötet och det var ju de själva som föreslog uppdelningen.

Så här är det: att vara med i ett meningsfullt sammanhang är något av det mest motiverande som finns. Den arbetsgivare som klarar av att skapa känslan av mening och sammanhang kommer att få motiverade medarbetare som vill utföra stordåd. Det är heller inte särskilt svårt att skapa sammanhållning på en arbetsplats där människor arbetar tillsammans varje dag. Åtminstone inte jämfört med att leda en grupp frivilliga som träffas på sin höjd en gång varannan vecka.

I en grupp som ses mer sällan är det svårare att upprätthålla känslan av sammanhang. Den där starka upplevelsen av gemenskap som vi kan känna under ett kreativt möte där vi planerar tillsammans är svår att hålla vid liv när tiden går utan att vi träffas.

Hur kan du som ledare hålla känslan av sammanhang vid liv i gruppen även mellan möten? Hur kan du påminna om hur kul ni har tillsammans, hur viktigt ert uppdrag är och hur varje pusselbit spelar roll i det stora hela?

 

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]