nyheteR från Trinambai

Trinambai ger ut den internationellt uppmärksammade barnboken Sagolandet tillhör alla

av | 21 september 2021

Sagolandet ät till för alla

Den ungerska barnboken Meseország mindenkié, Sagolandet tillhör alla, har fått enorm uppmärksamhet för att såväl utveckla det traditionella sagoberättandet som att utmana den ungerska statens förtryck av HBTQI-personer. I september 2021 utsågs en av de ledande personerna bakom boken, Dorottya Rédai, till en av årets 100 mest inflytelserika personer i världen av tidskriften Time.

Boken översätts just nu till flera olika språk, där Trinambai har initierat den svenska översättningen som lanseras nästa år. Du kan redan nu säkra ditt exemplar av boken genom att förbeställa den här.

Om boken

Sagolandet tillhör alla gavs ut av den lesbiska organisationen Labrisz och väckte enorm uppmärksamhet i samband med lanseringen. En ungersk parlamentariker körde boken genom en dokumentförstörare och regeringen uppmanade till en varningstext på boken eftersom den, enligt företrädarna, “skildrar beteenden som är oförenliga med traditionella könsroller”. I en protestvåg mot regeringens agerande hamnade boken högt på bästsäljarlistorna i Ungern och sålde fort slut. Även internationellt har boken blivit uppmärksammad för sin, i sammanhanget, modiga utformning.

Boken innehåller 17 sagor, skrivna för barn mellan 6-12 år, av olika samtida författare. Sagorna är baserade på klassiska sagor men utmanar de traditionella normerna som återspeglas i dessa. Du får till exempel läsa om en romsk flicka, en kärleksrelation mellan två prinsar och en transsexuell hjort. Ofta tar sagorna upp känsliga och tunga, men mycket angelägna,  ämnen som exempelvis mobbning, våld mot barn och föräldrars död.

*

Förbeställ Sagolandet tillhör alla

Detta nyhetsinlägg är från september 2021, boken har publicerats nu. Beställ den här.

Följ oss