förening för alla

10 000 sätt att engagera sig

av | mar 19, 2014

I helgen hölls en stor demonstration mot nazistisk våld i Malmö. Malin Rindeskär drömmer om att alla i demonstrationen fortsätter mötas för att kämpa mot rasism i sin vardag.

I söndags, den 16 mars, samlades 10 000 personer i ett gemensam demonstration för att visa att vi inte låter oss skrämmas till tystnad utan står upp mot nazisterna. Demonstrationen gick från Möllevångstorget till Gustav Adolfs torg och tillbaka och avslutades med musik och tal.

På parallellgatan till gatan där jag bor, har ett flertal personer blivit attackerade med kniv i samband med internationella kvinnodagen. Nu ljuder trummorna från andra sidan Folkets Park. Slagverksensemblen Kuru Mapu kallar alla i Malmö att komma ut ur sina lägenheter och sluta upp i demonstrationen för att ta avstånd mot nazistiskt våld.

Inbjudan till söndagens demonstration når mig på många olika sätt: Genom Facebook-event och statusuppdateringar, affischer på elskåp, tidningsartiklar och samtal i fikarummet. ”Är det någon som har hunnit förbereda material för att prata om attacken och demonstrationen?”, undrar en av pedagogerna på Glokala folkhögskolan där jag jobbar. ”Jag hoppas att jag hinner gå med i själva tåget. Jag är med i arrangörsgruppen och ska sälja korv på Möllan”, fortsätter hon.

Mitt i debatterna om medias rapportering, polisens agerande och olika partiers och grupperingars ställningstagande är det skönt att se så många sluta upp i görande. Att se vänner, kollegor, bekanta och obekanta måla egengjorda skyltar, uppmuntra elever till diskussion och att också själv lära sig mer eller att envist ta sig ut trots en bruten fot, med stöd av kryckor och en vän, för att kunna räkna till ännu en person i folksamlingen på torget.

Över 9 000 personer har anmält sig på sociala medier inför demonstrationen. Skåne mot rasism, som samordnar arrangemanget, delar en bild med en karta över Möllevångstorget: ”Inför demonstrationen ställer vi upp oss på följande sätt! Du som inte är med någon grupp inbjuds att gå mellan några av blocken”, förklarar de.

”Mitt bästa råd inför varje demonstration är att gå runt och känna efter var man vill stå. Var man känner sig hemma och där stämningen känns rätt för en själv”, säger en vän i folkmassan.

Dagen efter vaknar jag till måndagsmorgonen med ett ryck. I drömmen har vi redan fortsatt vår vardag på samma sätt – alla 10 000 som slutit upp i demonstrationen har bestämt sig för att kämpa mot rasism varje dag. ”Hur ordnar vi fika till alla? I vilka lokaler ska vi vara?” frågar jag gruppen som följt med mig från demonstrationståget in i drömmen. På ett papper skissar vi alla mötesplatser som finns i Malmö idag och alla som vi vill skapa. Listan blir lika lång som demonstrationståget. ”Känn efter var just du känner dig hemma”, uppmanar jag några som säger att de vill hitta formen för sitt engagemang.

Sedan ringer väckarklockan för mig och 10 000 andra antirasister. Vi vaknar med ny energi!

Malin Rindeskär

Malin Rindeskär jobbar som kommunikatör på Glokala folkhögskolan. Hon har studerat Leadership for Sustainability på Malmö högskola, guidat till engagemang genom Frivilligcentra Malmö och har varit deltagare och arrangör i olika kulturutbyten.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss