Nu i dagarna avvecklas projektet Ung&Dum som i tre år har arbetat med att förändra synen på ungas engagemang. Ett bra tillfälle att återpublicera det här inlägget från i vintras som Niklas Hill skrev för De ungas akademi i Finland.
I mitt arbete får jag hela tiden frågan hur föreningar kan bli bättre på att engagera ungdomar. Konstigt nog får jag aldrig frågan hur föreningar kan bli bättre på att engagera pensionärer. Men i grunden är det ju positivt att det finns ett intresse att uppmuntra ungas engagemang. Och oftast kan jag hjälpa till. Ibland kan det vara en så enkel sak som att föreningslokalen befinner på ett ställe som inte går att nå utan bil. Då blir alla under 18 exkluderade om de inte får skjuts. Det kan också handla om fördomar om att ungdomar inte vill engagera sig. Fördomar som för det mesta saknar verklighetsförankring.
Det satsas ganska mycket på att ungdomar ska engagera sig. Ungdomsorganisationer och -projekt kan få diverse statliga och kommunala bidrag. Det är välsatsade pengar eftersom föreningslivet är en utmärkt demokratiskola. Så det hade varit logiskt om engagerade ungdomar skulle få uppskattning och skulle bli lyssnade på av vuxenvärlden. Motsatsen är fallet.
Engagerade ungdomar ses ofta inte som representanter för andra ungdomar, även om de är demokratiskt valda i en ungdomsorganisation. De anses inte vara ”riktiga ungdomar” utan en del av en organisationselit. Ingen skulle komma på tanken att föra ett liknande resonemang om andra åldersgrupper. För då skulle inte politiker vara ”riktiga vuxna”.
Det är även vanligt att ungas engagemang inte tas på allvar. En 55-åring får oftast mycket större gehör än en 15-åring, även om båda använder exakt samma argument. Men det är ganska lätt att avfärda ungdomars politiska krav genom att säga saker som ”det kommer du inse när du blir äldre” eller ”sådana idéer hade jag också när jag var ung.” Det är mycket bekvämare än att ta en debatt. Projektet Ung&Dum hade en kampanj om det för två år sedan och de har lagt upp en massa bra filmklipp om det:
Det behövs en ny syn på ungas engagemang.
Det här inlägget publicerades första gången den 11 januari 2013 på De unga akademis blogg.
Niklas Hill
Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.