Genom året har jag pratat med en en del föreningsutvecklare som jobbar på en riksorganisationen och som vill ha hjälp med att ta fram interna utbildningsmaterial för lokalföreningarna. Ett material som ska vara skräddarsytt för organisationen och där lokalföreningarna kan känna igen sig.
Problemet är då att lokalföreningarna kan vara väldigt olika. Vissa är stora, vissa är små. Vissa har anställda, andra har inte det. De lokala förutsättningar kan skilja sig åt rejält. Hur ska ett utbildningsmaterial från riksförbundet då kunna ta hänsyn till alla specialfall?
Det kan det inte.
En bra bok om organisationsutveckling ger läsaren modeller, metoder och förhållningssätt som hen själv får applicera på sin egen verksamhet. När vi på Trinambai producerar föreningsutvecklingsböcker lägger vi krut på att de har ett brett tilltal och är så tidslösa som möjligt. De största fallgroparna här brukar vara exemplen, formgivningen och illustrationer.
Vad betyder det för interna utbildningsmaterial? För att börja med gäller det att fundera på syftet med materialet. Det finns redan ganska många böcker om föreningsutveckling. Vilket mervärde ger det här nya interna materialet? Är det verkligen värt att lägga resurser på?
Nu kan det ju vara så att organisationen har så speciella strukturer att den behöver ha ett eget material. Men då gäller det att fundera på huruvida organisationen verkligen är unik – eller om den bara har en säregen terminologi.
Om organisationen är väldigt stor – alltså riktigt, riktigt stor – kan det vara mer resurseffektivt att ta fram ett eget material än att köpa in det utifrån. För att den ekvationen ska gå ihop får det interna material inte bli en hyllvärmare. Det förutsätter dels intern marknadsföring och dels att materialet fungerar för alla lokalföreningar med sina olika förutsättningar. Det får alltså återigen inte vara för snävt i sitt tilltal.
För föreningsutvecklare i mindre organisationer är det dock oftast en bättre prioritering att stödja lokalföreningar genom direktkontakt och att ge dem föreningsböcker som redan finns. Dessa kan med fördel kompletteras med valberedningshandledningar, styrelsepärmar och andra lathundar. Det vill säga material som inte går på djupet i allmänna föreningsfrågor utan fokuserar på det som är unikt med den aktuella organisationen.
Fördelen med den sortens material är att det lätt kan uppdateras och kompletteras. Nackdelen är att det med tiden lätt urartar i ett omfattande kompendium som tar hänsyn till alla specialfall och som tar mycket tid att uppdatera. Och då är vi tillbaka på ruta ett.
Niklas Hill
Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.