När jag var liten var mina föräldrar med i en förening som arbetade för att skapa ett kollektivhus i Lund. Så småningom fick de möjlighet att förverkliga sin dröm och kollektivhuset Regnbågen byggdes.
Regnbågen var det första kollektivhus i Lund som byggdes specifikt för att vara ett kollektivhus. Det har ett stort restaurangkök och en matsal som utgör husets hjärta. Därifrån utgår två flyglar med sammanlagt ett tjugotal lägenheter. Det finns en stor trädgård med bland annat växthus som delas av de boende.
Ett kollektivhus är inte samma sak som ett kollektiv. Om du tänker på filmen Tillsammans så är du fel ute. Ett kollektivhus är mer som en bostadsrättsförening där de boende har betydligt mer inflytande och mer samvaro än vad som är vanligt.
Kollektivhusen i Sverige drivs på olika sätt. Somliga äger sina lägenheter, andra hyr dem. Det är vanligt att man bildar en förening som i sin tur hyr alla lägenheterna och de boende bestämmer demokratiskt hur de ska fördela hyran mellan sig.
För ett tag sedan blev jag inbjuden för att hålla en heldagsutbildning för kollektivhusboende om att skapa ett gott samtalsklimat, hålla motivationen vid liv för alla de sysslor som de boende delar på och hantera konflikter på ett konstruktivt sätt. Det var kollektivhusens riksförening Kollektivhus Nu som bjöd in. Det blev en spännande och kreativ dag med livliga diskussioner.
I måndags höll jag en föreläsning för de boende i kollektivhuset Sjöfarten i Stockholm på samma tema. Jag är uppväxt i kollektivhus och har egen erfarenhet av de möjligheter och utmaningar som det innebär. Dessutom kan jag filtrera mina erfarenheter genom min kunskap om samtalsmetodik, motivation, samarbete och ledarskap. Resultatet blir en förmåga att hålla skräddarsydda, riktade föreläsningar och utbildningar som människor känner igen sig i och som samtidigt bidrar med nya insikter.
På Sjöfarten fick jag dessutom underbar fisksoppa i den fina matsalen innan jag föreläste. Det är ju alltid en bonus.
Här är tre råd utifrån mina och andra kollektivhusboendes erfarenheter och diskussioner, till alla som vill ha ett bättre klimat i sina kollektivhus:
Prata om vad som egentligen är kärnan i ert val av boende. Vad är viktigt, vad var det som gjorde att ni valde den här speciella typen av boende? Försök att ha öppna och tillåtande diskussioner och acceptera att ni tycker olika. Kan ni hitta en minsta gemensamma nämnare?
Vårda och använd föreningsdemokratin. Se till att ni fattar gemensamma beslut på ett sätt som accepteras av alla och att alla vet hur de kan få inflytande i besluten. Håller er till det ni har bestämt tills ni har fattat ett nytt beslut.
Ha roligt och se till att aktiviteterna känns meningsfulla. Det är ingen bra idé att försöka få andra att göra som du vill genom att skapa dåligt samvete, komma med gliringar eller sprida rykten. Kom ihåg att du skapar den boendemiljö du vill ha, i varje möte och i varje samtal. Om det finns uppgifter som få vill göra så kanske ni till och med ska fundera på att köpa in dem? Det kan bli mer hållbart i längden än att några känner sig tvingade.
Att bo i kollektivhus kan vara fantastiskt. Det är ju egentligen mycket smartare att dela på sådant som matlagning, trädgårdsskötsel och gemensamma utrymmen som gästrum och bastu, som kanske inte blir möjliga i en vanlig lägenhet. Jag tror att det är en del av framtiden.
Lisa Moraeus
Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.