Valåret börjar närma sig och många partier hämtar inspiration för sin kampanj från USA. Men det är en dålig idé, menar Niklas Hill.
Nästa år är det val i Sverige. För ovanlighetens skull vid två olika tillfällen: den 25 maj och den 14 september. Vissa har därför börjat använda begreppet supervalår. Detta tyder på en brist på perspektiv. I Tyskland, där ordet kommer ifrån, är det kommunval någonstans i landet varannan helg. Därför krävs det åtminstone ett förbundsdagsval och val i ett antal större delstater, gärna i kombination med ett EU-parlamentsval, innan det kan bli tal om ett supervalår.
I Sverige är däremot varje valår ett supervalår i och med att kommun- landstings- och riksdagsval alltid hölls samtidigt. Det gör att valrörelsen blir en undantagssituation som varken partierna eller media är vana vid att hantera. Det som skiljer politiska partier från andra organisationer i det civila samhället är just att de ställer upp i allmänna val. Ändå menar partierna i Sverige att de behöver omorganiserar sig inför varje valrörelse.
Den här gången är förebilden för många Obamakampanjen. Förvånansvärt nog har Obamakampanjen varit nytt och spännande i mer än fem år nu. Jag hade ju trott att Obamahajpen hade nått sin kulmen i december 2010 och att partistrategerna skulle vara lite mer kritiska. Men icke. Flera partier bygger just nu upp kampanjorganisationer som inspireras av Obamakampanjen. Detta är en dålig idé. Av flera skäl.
Sverige är inte USA. På andra sidan Atlanten finns inga folkrörelsepartier, utan kandidaterna till olika ämbeten bygger själv upp en kampanjorganisation från grunden och försöker få så många volontärer som möjligt att engagera sig i kampanjen. Det är alltså inte frågan om att engagera partimedlemmar eftersom medlemskap i stort sett inte spelar någon roll längre i det amerikanska civilsamhället. I Sverige har de politiska partierna däremot förgreningar in i minsta lilla samhälle. En och annan av de lokala organisationerna må vara en zombieförening, men då är det bättre att lägga ner dem och skapa hållbara och demokratiska strukturer. Att istället bygga upp en parallell volontärorganisation leder till dubbelarbete, konflikter och mindre genomslag i valrörelsen.
Inte minst kommer ju kampanjorganisationerna att rivas ner direkt efter valdagen. Nästa valrörelse blir ju först 2018. Vad är alltså tanken att alla dessa volontärer ska göra efter valet? När de inte har kommit i kontakt med de ordinarie partistrukturerna kommer det inte falla sig naturligt för dem att bli aktiv i själva partiet.
The Onion har gjort en satirfilm om detta redan 2008:
Niklas Hill
Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.