Här kommer en liten historia som jag hör gång på gång i kontakten med föreningar, i olika versioner.
En lokalföreningen har medlemsmöte. Medlemmarna runt bordet känner varandra väl, de har varit med länge och älskar sin förening. Men det har blivit svårt på sistone. Det är ingen som vill engagera sig nuförtiden och föreningen har svårt att värva nya medlemmar. Det är åtminstone det mantra som upprepas runt bordet.
Tills någon lite försiktigt påpekar att det faktiskt finns ett par nya medlemmar med på mötet. De äldre medlemmarna tittar yrvaket upp. Ja det gör det ju faktiskt! Varmt välkomna! Det är ju bra att någon dyker upp i alla fall. För annars är det väldigt svårt att nå ut, det kommer sällan nya medlemmar till föreningen och vi vet inte riktigt vad vi ska göra faktiskt. Hur ska det gå när vi som är äldre slutar? Vem ska då driva all verksamhet?
Då tar en av de nya medlemmarna till orda. Hon berättar att hon länge velat gå med i föreningen men inte lyckats ta reda på vem hon skulle kontakta eller när och var föreningen höll sina möten. Faktum är att det var ett år sedan hon bestämde sig för att gå med, hon har bara inte riktigt hittat hit förrän nu.
De äldre medlemmarna tystnar och ser på varandra. Den andra nya medlemmen påpekar att hemsidan inte är uppdaterad på flera år och att de inte verkar använda den särskilt mycket för att berätta om verksamheten. De äldre medlemmarna skruvar på sig.
Känner du igen någonting av berättelsen? Kanske från din egen förening?
Det är lätt att mantrat om hur svårt det är att värva nya medlemmar (eller att hitta finansiering, eller att nå ut i media, eller att driva verksamhet, eller att få människor att ställa upp i styrelsen) blir en självuppfyllande profetia. En besvärjelse. En labyrint som det blir svårare och svårare att hitta ut ur.
Självklart måste vi få gnälla ibland. Men hur hittar vi tillbaka till kraften och lusten? Hur kan vi bygga in andra besvärjelser i våra möten, där vi firar våra segrar och brainstormar kring nya möjligheter?
Lisa Moraeus
Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.