förening för alla

Aktivistens lilla gröna

av | jan 16, 2013

Civilsamhället borde i större utsträckning ta vara på kunskap som finns i andra organisationer och i andra länder. Därför tipsar vi idag om en norsk aktivisthandbok.

Aktivistens lilla gröna

Det syns direkt att boken är gjort för att användas. Aktivistens håndbok från norska organisationen Natur og ungdom har ett vattentät omslag och ett smidigt format. Trots sina 155 sidor med liten skrift känns boken inte särskilt tjockt. Det är inte svårt att föreställa sig hur miljöaktivister runtom i Norge kånkar runt den i sin kånken.

Upphovspersonerna har stoppat in så mycket information som möjligt, men tack vare sin pedagogiska upplägg är Aktivistens håndbok ändå ganska lättläst. Här blandas fakta om norsk miljölagstiftning och kommunpolitik med praktiska tips för lobbying, demonstrationer och aktioner. Den genomsyras av en organisationshumor som ibland känns lite väl nördig, men som ändå gör boken underhållande. Den är även snygg med sin retrostil som påminner om miljörörelsens fornstora dar.

Natur og ungdom ger ett ex av boken till alla sina nya medlemmar. Ett bra sätt att aktivera sina medlemmar – alla kan bli aktivist. Det gäller bara att sätta igång:

“Når du starter å jobbe for miljøet, er du en amatør. Det er en stor fordel. Du kan gjøre mange viktige ting, og har lite å tape. Det er ikke så farlig om du gjør noe feil, ringer feil person, holder en demonstrasjon der ingen kommer eller lignende. […] Du har makta til å tåle å gjøre feil og lære av dem, den muligheten bør du benytte deg av.”

Tyvärr innehåller Aktivistens håndbok ingenting om makt eller diskriminering. Det är en rejäl brist – maktstrukturer finns i alla organisationer och därmed behövs det perspektivet i allt material om organisationsutveckling. Det gäller särskilt en bok som riktar sig till läsare som är nybörjare på aktivism och ideellt engagemang.

Ändå är Aktivistens håndbok en väldig bra lathund för miljöaktivism i Norge. Den är skräddarsydd för Natur og ungdoms medlemmar, i och med att den är så nischad går den antagligen inte att använda i andra sammanhang rakt av. Men om du vill ha inspiration för hur ett bra utbildningsmaterial kan se ut borde du absolut beställa den på Natur og ungdoms hemsida.

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss