förening för alla

Allt du behöver för att göra skillnad

av | okt 4, 2013

Du förändrar världen med varje steg du tar och varje val du gör i livet. De stora och de små valen. De val som verkligen känns som vägskäl i ditt liv och de val du gör en stressig eftermiddag i mataffären.

Det kan vara en jobbig insikt. Det kan också vara meningen med livet.

Jag kan inte välja om jag ska göra skillnad eller inte. Jag kan bara välja vilken skillnad jag vill göra och sedan göra mitt bästa för att påverka världen i rätt riktning. Att vara en del av lösningen snarare än en del av problemet, så långt det är möjligt och rimligt.

Ett sätt att göra skillnad är att engagera sig i en ideell organisation. Ett annat är att starta företag utifrån en vision om en bättre värld. Jag har valt båda vägarna. Jag försöker leva som jag lär, både i mitt privata liv och genom mitt företag.

Här är mina viktigaste råd till den som vill leva ett liv som gör skillnad:

1. Ta reda på vad du behöver för att leva ett gott liv.

Vad innebär ett gott liv för dig? Vad får dig att må bra, vad gör att du kommer till din rätt, utvecklas som människa, känner dig trygg och glad och har lagom utmaningar? När du vet vad du behöver för att må bra så har du kraft och energi till att förändra världen. Livet blir så mycket lättare när du lever på ett sätt som passar just dig och den du är. Det första steget är att ta reda på hur det goda livet ser ut för dig.

2. Uttala för dig själv vilken skillnad du vill göra.

Poeten Stig Dagerman formulerade det så här i sin dikt “En broder mer”:

Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ!
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer.

Vilken är din pusselbit? Vad väljer du att fokusera på, hur ska världen bli en bättre plats tack vare dina val? Det kan handla om storslagna visioner liksom vardagsval. Varje steg räknas.

3. Hitta ett bra sätt att planera ditt liv och nå dina mål.

För att verkligen göra skillnad behöver du ta rodret i ditt liv. Det handlar om att gå från ord till handling. Det är inte minst viktigt om du väljer att starta eget för att sjösätta din egen idé, eller om du är ledare i en ideell organisation. Då krävs det att du kan navigera, att du vet vart du är på väg och har förmåga att lägga om kursen då och då om det behövs.

4. Hitta bra sätt att hantera spöken och andra hinder på vägen.

Att välja att leva efter sina drömmar och visioner kan vara provocerande, både för människor i din omgivning och för dina egna inre “spöken”. Jantelagen dyker upp i många olika skepnader. Du har säkert röster i ditt huvud som säger åt dig att stanna innanför din komfortzon, att det är farligt att ta risker och att det tryggaste nog är att allt får vara som det alltid har varit. Du behöver bra sätt att hantera både yttre och inre motstånd och att sortera mellan rimliga varningsklockor och onödiga spöken.

5. Sätt ihop alla delarna och res dina segel!

Du har ett liv att leva. En plats i världen som bara är din, som bara du kan fylla. Vad väntar du på?

Har du frågor eller tankar om blogginlägget? Kommentera gärna på min Facebooksida.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss