förening för alla

Brinna! Eller jakten på ett gott ledarskap

av | jan 15, 2016

Brinna Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation Lisa Moraeus trinambai sweden

Vad innebär ett gott ledarskap för dig? Vem vill du vara som ledare och vilket avtryck vill du göra? Det är frågor som följt mig genom åren och som återkommer i diskussioner med såväl andra som med mig själv. Hur ska det märkas att just jag är ledare, just här och nu?

När jag 2012 skrev och gav ut boken Brinna! att göra skillnad som ledare i en ideell organisation var det ett naturligt steg. Jag hade varit engagerad i ideella organisationer i större delen av mitt liv, bland annat i styrelsen för svenska sektionen av Amnesty International. Jag hade också utbildat ledare i många olika organisationer, i ledarskap och ideellt engagemang. Att samla tankarna och formulera dem i en bok var kanske inte enkelt, men kändes helt rätt och självklart.

Nu är första upplagan slut. Det är svindlande att tänka på att alla de där tusen böckerna som alldeles nyss låg i kartonger i matkällaren i villan där jag bor (och därförinnan i ett förråd hemma hos fotografen tillika formgivaren som också råkade vara min pojkvän, numera sambo) nu finns ute hos organisationer och hemma hos människor som liksom jag brinner för att förändra världen genom ideellt engageang. Jag vet att boken har bettytt mycket för många, varje mail och Facebookkommentar från läsare värmer hjärtat.

Nu är det dags för nästa steg. Trinambai förlag har tagit boken under sina vingar och ser till att den kommer ut i nyupplaga nu i dagarna. Det är samma uppskattade innehåll, jag har valt att inte ändra särskilt mycket, mer än att boken fått ett nytt förord.

Det är fortfarande en bok om att kliva in i sitt ledarskap, använda sina styrkor, formulera vad det är du vill skapa som ledare och ta ett steg i taget åt rätt håll. Boken innehåller också en del om delat ledarskap, en del om att leda en grupp och många perspektiv och verktyg som särskilt passar i ett ideellt sammanhang. Och så intervjuerna med inspirerande ledare.

Själv har jag det senaste året blivit ordentligt utmanad i att leva som jag lär. Efter några år när mitt ideella engagemang fått stå tillbaka är jag numera ordförande för Växjö Rödakorskrets. Vi har uppemot tvåhundra frivilliga, fyra anställda och verksamheter som internationell träffpunkt, läxhjälp, aktiviteter på asylboende, mentorskapsprogram, hembesök hos äldre och i häktet, anhöriggrupper och Rödakorsvärdar på lasarettet.

Jag har inte tidigare varit engagerad i Röda Korset utan trillade rakt in i ordförandeskapet för ett år sedan. Jag kan väl erkänna att jag ganska många gånger fått tillfälle att knacka mig själv med boken i pannan och säga “du VET vad som behöver göras, sluta vela” eller “tänk efter nu, vad är det som händer här?”. Det är lättare sagt än gjort att följa sina egna goda råd.

Jag vill gärna fira den nya upplagan och samtidigt lyfta allt det som alla vi som är ideellt engagerade åtstadkommer och den betydelse som ett gott ledarskap har för våra förutsättningar. Tillsammans med Trinambai bjuder jag därför in till frukost den 11 februari. Välkommen!

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss