förening för alla

Det är inte tanken som räknas

av | nov 23, 2012

Julen är på ingång och då är det dags för stöd- och insamlingsgalorna. Så även i år. Fast lite annorlunda än vanligt:

Att afrikaner samlar in element för frusna norrmänn är förstås en satir som driver med våra stereotyper om Afrika. Filmen är producerad av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), en norsk ideell organisation med projekt i Zimbabwe, Sydafrika, Zambia, Bolivia och Nicaragua. På kampanjens hemsida berättar de om syftet med kampanjen:

Fundraising should not be based on exploiting stereotypes.
Most of us just get tired if all we see is sad pictures of what is happening in the world, instead of real changes. We want better information about what is going on in the world, in schools, in TV and media.

We want to see more nuances.
We want to know about positive developments in Africa and developing countries, not only about crises, poverty and AIDS. We need more attention on how western countries have a negative impact on developing countries.

Media: Show respect.
Media should become more ethical in their reporting. Would you print a photo of a starving white baby without permission? The same rules must apply when journalists are covering the rest of the world as it does when they are in their home country.

Aid must be based on real needs, not “good” intentions.
Aid is just one part of a bigger picture; we must have cooperation and investments, and change other structures that hold back development in poorer countries. Aid is not the only answer.

Det är alltså inte tanken som räknas utan bistånd ska ges efter de faktiska behov. Poängen med bistånd är inte att göra PR för biståndsgivaren.

Just den här satiriska kampanjen finansieras med anslag från bland annat den norska biståndsmyndigheten Norad. Det är välsatsade skattepengar eftersom det behövs en debatt om hur biståndet kan göra mest nytta. Africa for Norway är ett bra exempel på hur självkritiskt civilsamhället kan vara. Tyvärr kommer det bli svårt att finansiera liknande kampanjer i Sverige nu när biståndsministern drar in informationsanslaget till frivilligorganisationer.

Har Africa for Norway har gett mersmak? Gruppen Bretton Woods har gjort fler bra låter om bistånd och föreningsmänniskor. Bland annat den här som kort och gott heter NGO:

NGO

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss