förening för alla

Hållbart engagemang

av | okt 9, 2015

Jag har länge velat starta en podcast. Eller åtminstone varit nyfiken på hur det mediet skulle passa mig. Den här hösten har jag bestämt mig för att pröva. Jag tänker göra fyra avsnitt på prov och därefter utvärdera. Om det visar sig vara så roligt och passa mig så bra som jag hoppas så blir det fler. 

Idag prövade jag min nya, fina diktafon och spelade in ett samtal med en vän. Kanske blir det material till ett av de fyra podavsnitten. Vi tyckte båda att det  var ett spännande samtal, vilket ju inte alls behöver betyda att det är intressant att lyssna på. Det återstår att se.  

Vi pratade om stress. Om engagemang. Om att orka över tid, att hantera sina egna höga ambitioner, andras förväntningar och det faktum att världen är eländig emellanåt. Att det finns så mycket att göra, så många att hjälpa. Att det är så lite jag kan uträtta i det stor hela och hur ska jag leva med det?

Vi pratade om vikten av ett socialt sammanhang, någonstans att söka stöd och ibland tröst när vi tagit ut oss alldeles eller när uppdraget tagit oss långt utanför vår komfortzon under lite för lång tid. 

Om mitt ansvar, gentemot andra och gentemot mig själv. Om att prioritera sin egen hälsa och sitt eget välmående på riktigt, inte bara i teorin.

Min vän är samtalsterapeut och har jobbat en del med stressproblematik, bland annat med avslappning och mindfullness som verktyg. Det var fint att få pröva mina tankar tillsammans med honom och vrida och vända på dem utan något krav på att komma fram till en lösning.

Inga garantier. Först och främst ska jag lyssna på ljudfilen. Om nu diktafonen spelade in ordentligt, ljudet fungerade och ingenting annat har gått åt skogen förstås. Sen får vi se. 
Jag skulle vilja skapa podavsnitt som är tänkvärda, som ger hopp, insikter och ibland också konkreta verktyg. Jag vill att min pod ska handla om att göra skillnad, att förändra världen och att samtidigt må bra och leva ett gott liv. Det finns många människor som jag skulle vilja prata med om olika aspekter av det ämnet och jag tror att en del av de samtalen också kan ge andra någonting. 

I ett avsnitt skulle jag vilja prata med någon klok person om hur jag kan jobba hållbart trots (eller allra helst tack vare) att jag får nya idéer som jag vill genomföra hela tiden. För det mesta handlar inte min stress om att jag ställer höga krav på mig själv, tror jag. Det är bara det att det finns så väldigt många spännande och roliga saker att göra. Som att starta en pod. 

Nu är det helg. Jag ska vara alldeles ledig och umgås med människor som jag tycker mycket om. Tanka kraft, slappna av, parkera min vilja att producera olika saker. Idéerna får vänta tills i nästa vecka. 

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss