förening för alla

“Jag hinner inte prata, jag ska dela ut flygblad”

av | mar 22, 2013

Det var under Almedalsveckan för några år sedan. Jag var på väg till en av partiledardebatterna när jag träffade en flygbladsutdelare på Donnersgatan. Hen representerade en ideell förening som drev en kampanj.

Nu är råder det ingen brist på färglada papper med diverse budskap under Almedalsveckan och jag var lite osugen att läsa all text som fanns på just det här flygbladet. Så jag ställde istället frågor direkt till föreningsrepresentanten. Vem var hen, vad handlade kampanjen om? Hen blev förvånad, det var tydligen inte tanken att prata direkt med folk. Men jag fick i alla fall fram att hen satt i regionstyrelsen på Gotland innan vi blev avbrutna.

Det var ordföranden som ropade någonting på gutamål. Jag fick be om en översättning: “Sluta prata, du ska jobba!”

Jag hade visat ett tydligt intresse för frågan föreningen drev. Jag föll förvisso utanför deras rekryteringsbas, men nu var ju deras poäng att driva en sakfråga. Jag hade kunnat vara riksdagsledamot. Eller för den delen en person med verklig makt. Men ordföranden tyckte ändå att det var oviktigt att prata med mig. Att jag var oviktig.

Det finns en märklig föreställning om att framgångsrik kampanjarbete handlar om att dela ut så många flygblad som möjligt. Men kommer folk verkligen orka läsa dem? Tveksamt. Det är mycket bättre att prata med folk. Särskilt i Almedalen där det är så fullsmockad med opinionsbildare. Varje samtal kan ge ringar på vattnet.

Istället satsas det mycket pengar på lyxtält och glansiga broschyrer. Och visst, det är gäller att framstå som proffsigt. Men det är totalt bortkastade pengar om de personer som ska bemanna montern eller tältet inte är bekväma i den rollen. Och det gäller förresten inte bara Almedalen utan alla tillfällen där organisationen presenteras ansikte mot ansikte.

Egentligen har ideella organisationer goda förutsättningar att nå ut med sina budskap i Almedalen. Den entusiasm och det engagemang som finns inom föreningslivet är smittsamma. Och att prata med folk kostar ingenting.

Den 17 april har du chansen att lära dig med om samtalsmetodik när Trinambai kör kurs 2 i Almedalsskolan. Läs mer här.

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]