förening för alla

Konferens i tofflor

av | aug 18, 2014

I helgen skulle Mötet, en knytkonferens för ideella sektorn, ha ägt rum för tredje gången. I år blev den dock inställt p.g.a. för få anmälningar. Det hade inte varit något att blogga om, om det inte hade varit för några deltagare som tog initiativet till ett minimöte.

Det började med idén att bara breda ut en filt på en gräsmatta och prata om civilsamhällets utmaningar. Folk hade ju ändå skrivit in konferensen i sina almanackor och bokat sina tågbiljetter. Det slutade med att ett kollektiv öppnade dörrarna till sin villa i Stockholmsförorten Stuvsta till organisationsmänniskorna och lagade himla god mat till självkostnadspris.

Så vi blev runt 15 personer som deltog i minimötet i lördags. Inget program var förutbestämt utan alla som ville kunde anmäla sin egen programpunkt. Så det blev spännande diskussioner om bland annat ledarskap, stresshantering, nya böcker och nästa års Möte. Själv presenterade jag Förening i förändring, Trinambais nya kortlek för föreningsutveckling.

I många andra branscher hade det varit otänkbart att hålla den här sortens konferenser hemma hos någon. Men den ideella sektorn kan vara väldigt opretentiös och det är ett av skälen till att jag gillar att jobba i den här världen. Det går att åstadkomma mycket med små medel.

Dessvärre var det inte så många nya ansikten på minimötet. Det finns en liten bubbla av människor som brukar gå till den här sortens tillställningar. Samtidigt är alla väldigt medvetna om problemet, det var ett återkommande diskussionsämne på dagen. Och vem vet, kanske minimötet inspirerar andra att dra igång liknande mötesplatser på andra håll än Stockholm?

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss