förening för alla

Min packlista inför Almedalen

av | jun 20, 2013

Om tio dagar är det dags för Almedalsveckan igen. Samhällsengagerad medborgare som jag är har jag sett fram emot det hela året. De flesta av våra svenska kunder och samarbetspartners är på plats. Inte minst kommer många organisationer i det civila samhället att arrangera en hel del seminarier och mingel.

En del bekanta som ska åka för första gången i år har undrat vad de ska ta med. Därför presenterar jag idag min packlista inför Almedalsveckan:

Fasta skor. Visby är branta backar och kullersten. Och det blir en hel del promenerande mellan de olika lokalerna. Så jag kommer sätta på mig vandrarkängor.

Visitkort. Jag ska nätverka för fullt och det gäller att de jag träffar kommer ihåg mig. Utmaningen är att sticka ut i visitkortshögen efteråt. På Trinambai har vi anlitat en illustratör som har gjort individuella teckningar för alla medarbetare. Och det fungerar. För ett tag sedan gav jag mitt visitkort till en journalist och ett år senare kom hon ihåg kortet när hon skulle skriva en artikel om visitkort.

Solskydd. Det går förstås att köpa solskyddsfaktor i Visby, men det är bra att ha någonting på huvudet.

Cykel. Jag var förutseende nog att förbeställa en cykel på Gotlands cykeluthyrning redan i januari. Så jag kommer ta mig runt i Visby ganska smidigt. Nog går det inte att få tag på lånecykel på ön längre, men det finns alternativ. Om du inte vill ta med eget cykel kan det vara en idé att hyra i Nynäshamn eller Oskarshamn och ta med den på båten.

Lämpliga kläder. Den dominerande klädstilen i Almedalen är somrigt avslappnad men ändå lagom finklädd. Jag väljer kläder som gör att jag kan sitta på gräsmattan men ändå inte ser ut som en turist. Det kan vara varmt på dagen och lite kyligare på kvällen, så det gäller att gardera sig för olika väderlek.

Badkläder. Inte för att jag någonsin har hunnit bada under Almedalsveckan. Men hoppet dör sist.

Som tur är finns det mesta en kan tänkas behöva att köpa i Visby. Så det är ingen katastrof om du glömmer något. Dessutom kan du få fler gratisprylar än du kan bära. Om du har glömt att ta med en tandborste så kan du besöka Folktandvårdens tält, om du behöver kondomer så finns de hos RFSU och om du behöver en vattenflaska har du många olika organisationer att välja emellan. Om det skulle regna är jag säker på att någon kommer dela ut regnställ med reklamtryck.

Kommer du vara på plats också? Hör av dig om du är sugen på att ta en glass!

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]