förening för alla

Projekt som gör skillnad

av | jul 26, 2013

Är det sant att unga inte engagerar sig nuförtiden? Om hjältar och fantastiska projekt.

Ett fri grupp

Jag kom i samspråk med ordföranden för en lokal veteranbilsförening för några månader sedan. Själv är jag inte särskilt bilintresserad. Min sambo som fått ett pris av föreningen för sin bok Automobiler på G höll sitt stipendieföredrag och jag var med som sällskap.

När ordföranden fick veta att jag skrivit boken Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation blev han nyfiken och vi pratade lite till kaffet om engagemang, frivilligarbete och ledarskap.

En fråga hade han funderat länge på. ”Varför är det inga ungdomar som engagerar sig nuförtiden?”. Det var uppenbarligen en retorisk fråga, för han väntade inte på svar utan fortsatte: ”De vill bara ha allting serverat. De kan inte tänka sig att ställa upp ideellt. Se dig omkring bara, det är minsann inga ungdomar som vill engagera sig i vår förening.”

Jag tittade ut över medlemmarna och konstaterade att han hade rätt. Någon mångfald var det inte tal om, vare sig gällande kön eller ålder. Jag tänkte fördomsfullt att det kanske inte var så underligt i just en veteranbilsklubb.

Naturligtvis kunde jag inte låta bli att ge ordföranden en kortföreläsning i att skapa en förening som är öppen för alla, där allas engagemang tas till vara och mångfald ses som en resurs.

Det finns nämligen få saker som gör mig så irriterad som uppfattningen att ungdomar inte engagerar sig, att unga vill ha allt serverat och att det var bättre förr. Det är faktiskt bland det dummaste jag har hört.

Några veckor senare träffade jag deltagarna i den antirasistiska, uppsökande teatergruppen Ett fri grupp (bilden ovan), Lina på Sektor3 som just arrangerat en knytkonferens om hållbara jobb, Emma och Fares som står bakom festivalen This is Alby som går av stapeln i augusti och Ali som planerar en interreligiös ungdomskonferens till hösten.

Det finns så många hjältar där ute. I alla åldrar. Så många spännande projekt med liten budget men stor genomslagskraft. Projekt som förändrar världen.

Jag vill berätta om dem. Min nästa bok kommer att lyfta fram konkreta, spännande och inspirerande projekt som gör skillnad. Det blir en bok att sätta i händerna på dem som tror att engagemang är något som hör hemma på sjuttiotalet och att unga nu för tiden bara är lata och desillusionerade.

Framför allt hoppas jag att boken ska inspirera och bidra med tips och insikter till den som själv vill förändra världen i projektform.

Min ambition är att ge ut boken i början av nästa år. Följ mig på Facebook om du vill veta mer.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss