förening för alla

Tomten undrar om du varit god i år

av | dec 19, 2014

Det är bara några dagar till julafton. Jag är lite splittrad. Svarar på mail, sorterar mina papper, kollar tågresor för de första uppdragen i januari, ringer några samtal.

En bekant berättar på Facebook (som jag borde stänga av så att jag kan koncentrera mig, så att jag kan ta julledigt klockan tre som jag hade bestämt) att hon är i London och har träffat en jultomte på ett varuhus. “Have you been good this year?” frågar jultomten. Och min vän träffas av frågan. Har jag varit god i år? Hon tänker efter en stund och svarar sedan att hon tror det. Men att tomten gärna får behålla sina paket till någon som behövde dem bättre, oavsett om hen hade varit god eller inte.

På svenska brukar jultomten fråga om det finns några snälla barn här. Den frågan brukar inte få mig att fundera särskilt mycket. På julafton är väl alla snälla barn? I alla fall jag. Alla andra dagar på året är jag vuxen och snäll. Åtminstone för det mesta.

Frågan “have you been good this year” har en helt annan potential, insåg jag när jag läste om min väns samtal med jultomten. Beroende på hur jag väljer att tolka frågan.

Har jag varit god i år? Har jag varit en god kraft? Har jag bidragit till positiv förändring, har jag varit en god vän, har jag gjort avtryck på det sätt som jag helst av allt vill?

När jag var liten sålde jag varma bullar till grannarna på lördagsmorgonen för att få ihop pengar att rädda regnskog för. Inte för att tomten skulle ge mig fler julklappar utan för att jag var uppriktigt orolig över regnskogsskövlingen. Det är det enda sätt jag vet att hantera världens elände: att försöka hitta min pusselbit, det lilla som jag kan göra för att förändra i rätt riktning. Att försöka vara god.

Har du varit god i år? Och vilken skillnad vill du göra i världen under nästa år? Kanske är det dags att engagera dig aktivt för den där frågan du brinner för, kanske har du möjlighet att höja bidraget till din favoritorganisation eller också vill du koncentrera dig på att vara en god medmänniska i din vardag.

En god värld skapas av människor som vågar stå upp för det goda. Som skruvar upp sitt ljus när det mörknar och som väljer att göra gott även när det är obekvämt eller läskigt eller svårt.

Ha en god jul alla bloggläsare. Och ett riktigt gott nytt år.

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss