förening för alla

Utmärkta medlemmar

av | mar 2, 2016

I lördags avgick jag som styrelseledamot i RFSU Stockholm. Det känns lite vemodigt, för det var ett både roligt och givande uppdrag. Men det var ändå rätt beslut, för just nu hade jag inte kunnat prioritera det. Under mina två år i styrelse har jag gjort en hel del insatser som gjort stor skillnad men som inte har synts så mycket utåt. Så är det alltid. Det sista jag gjorde som styrelseledamot var däremot väldigt synligt: jag fick dela ut tre alldeles nyinstiftade priser.

RFSU Stockholm har länge delat ut en utmärkelse vid namn Eldsjälspokalen till sexualpolitiska pionjärer som har gjort betydande insatser för stockholmarnas rätt att vara, välja och njuta. När jag så för ett ett tag sedan fick syn på morfars gamla diplom väcktes idén att även dela ut priser till våra egna medlemmar.

Jag lyfte frågan i styrelsen och så klurade vi på hur vi kunde göra det på bästa sättet. Att dela ut priser är ett utmärkt sätt att uppmärksamma medlemmarnas engagemang, samtidigt såg vi vissa utmaningar. Om någon får ett pris betyder ju det att alla andra inte gör det. Skulle någon ta illa vid sig för att hen ansåg sig vara mer förtjänt av ett pris?

För att minska den risken bestämde vi oss att dela ut inte ett utan tre interna priser. Vi delade in dem efter föreningens huvudsakliga verksamhetsområden: sexualupplysning, sexualpolitik och medlemsengagemang. Det blev också ett sätt att säkerställa att alla tre områden alltid blir uppmärksammade när priserna delas ut framöver. Så vi instiftade priserna Årets vara, Årets välja och Årets njuta. De gick till Izabelle Thuresson, Hanna Navier och Aurora Brännström.

Trots att det är helt interna priser som styrelsen delar ut till medlemmar fick vi en del medial uppmärksamhet. Internationellt, rentav. Både SVT och tidningen Nya Åland rapporterade.

Men det roligaste av allt var ändå att få dela ut priserna. Hela poängen med priserna är ju att uppmärksamma engagemang, så jag visste att mottagarna skulle bli glada. Jag var dock inte riktigt förberett på hur glada de skulle bli. När vi väl stod uppe på scenen var det flera som blev tårögda. Jag hade inte kunnat tänka mig ett bättre avslut på mitt styrelseengagemang.

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss