förening för alla

Välkommen höst!

av | sep 11, 2015

Det är kyligt i luften idag. Det doftar september. Det doftar nystart, goda föresatser, klart tanke och full fart.

Det är så mycket som jag vill göra den här hösten. Som ordförande i Växjö Rödakorskrets vill jag bidra till att vi tar hand om alla nya frivilliga som strömmar till just nu. Det är rekordmånga som vill engagera sig, särskilt inom de verksamheter som bidrar till integration. Det gäller att vi snabbt lyckas skala upp verksamheten och erbjuda vettiga uppgifter till dem som hör av sig. Vi har världens chans och jag vill se till att vi tar den chansen.

Som företagare vill jag nå ut ännu bredare med mina föreläsningar och utbildningar och min e-kurs för styrelser. Jag vet att jag har förmåga att inspirera och bidra med konkreta verktyg och fördjupande reflektion till organisationer, grupper och individer som gör skillnad.

Min bok Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation kommer ut i ny upplaga under hösten, den här gången som en del av Trinambais utbud. Jag släpper taget om min roll som förläggare så att jag kan lägga kraft på mina roller som författare, föreläsare, utbildare och coach istället.

Dessutom vill jag umgås med mina vänner, njuta av min trädgård, laga en massa god mat och prioritera tid med min älskling.

Och jag vill inte stressa. Jag vill ta hand om mig själv, ha en lugn och skön vardag kryddad med en lagom mängd äventyr.

Här kommer några tips till mig själv för att skapa så bra förutsättningar för detta som möjligt.

Du får gärna låna tipsen om du vill. Jag tror att jag inte är den enda som vill förändra världen och samtidigt må bra under tiden, den här hösten. Så här gör vi:

1. Ha en fungerande att-göra-lista.

Alltså EN lista. På ett ställe. Digitalt eller i ett block.

Jag gillar Remember The Milk. Där sorterar jag att-göra-listan i olika kategorier och färgmarkerar uppgifterna. Rött för sådant som ska göras denna vecka, mörkblått för sådant som ska göras snart (fast inte denna vecka) och ljusblått för sådant som inte är lika bråttom.

I början av varje vecka ser jag över färgmarkeringarna så att de stämmer med just den här veckan.

2. Lägg sådant som är tidssatt i kalendern istället.

Jag har till exempel just sett över min publiceringskalender för de närmsta månaderna. Det innebär att jag har lagt in mina fasta gästbloggsinlägg (här på Förening för alla och på Gott Arbetsliv) och när jag ska skicka ut mitt nyhetsbrev i kalendern.

Jag har också skrivit ett kortfattat förslag på vad jag ska skriva om, så att jag slipper börja med ett blankt papper. I rutan för det här blogginlägget stod det “Hur jag tar hand om mig själv i höst så att jag kan uträtta stordåd”.

3. Post-it-lapps-planera varje dag.

På morgonen börjar jag med att gå igenom mailen och svara/åtgärda allt som är bråttom. För det mesta lyckas jag faktiskt tömma inboxen helt. Sedan tittar jag i kalendern och på min att-göra-lista och bestämmer tre till fem saker som jag ska göra idag. Jag skriver dem på en post-it-lapp.

När dagen är slut stryker jag det som blev gjort från att-göra-listan. Jag konstaterar att det var en bra uppskattning att jag skulle hinna göra de här sakerna under dagen eller att jag planerade in för mycket (pga tidsoptimism eller oförutsedda händelser) och slänger sedan post-it-lappen.

Jag ser det här som en ständig övning i att planera in lagom mycket. Däremot bråkar jag inte med mig själv om jag inte fått gjort det som stod på lappen. Jag önskar mig själv bättre lycka med att uppskatta hur mycket jag hinner med imorgon bara.

4. Andas. Skapa pauser.

Ibland upptäcker jag att jag börjat planera utan marginaler igen. Då blir det skärpning. Jag behöver andas, låta hjärnan vila, inte ta upp mobilen och kolla att-göra-listan, mailen eller Facebook medan jag väntar på bussen utan titta lite på träden längs gatan istället. Ta en sovmorgon emellanåt. Prioritera en fika med en god vän istället för att hinna klart med det jag hade hoppats.

5. Avstå från att förbättra saker hela tiden.

Jag är en driven, envis och otålig person. Jag vill göra allting NU. Jag ser så många saker som jag kan förändra omkring mig och har hela tiden idéer som jag vill förverkliga.

Ibland behöver jag öva mig i att bara låta det vara. Ägna en söndag åt att inte lyfta ett finger, inte jobba, inte städa, inte cykla in till stan och beta av några ärenden. Bara strosa runt, acceptera världen och mitt liv precis som det är just nu.

Vi behövs, du och jag och alla andra. Vi är den viktigaste resursen i de föreningar vi är med i och vi spelar huvudrollen i våra liv. Och vi är värda att må bra. Livet är till för att levas, inte för att organiseras i en lång rad projekt (åtminstone inte BARA det).

Hur tänker du ta hand om dig själv i höst och se till att du har en vardag som du mår bra i?

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]