förening för alla

Välkommen till Förening för alla, Emelie Weski!

av | nov 27, 2014

Emelie WeskiFörening för alla har fått en ny skribent. Emelie Weski kommer blogga vart fjärde vecka, med start imorgon.

 

Vad är din koppling till civilsamhället?

För tillfället arbetar jag med att starta upp det nya nordiska jämställdhetsprojektet ”Nordros” inom FNUF Stockholm, där jag också är ordförande. Som engagerad i en nordisk rörelse får jag ofta ta mig an debatten om den nordiska identiteten, där den exkluderande rasismen går rakt emot den inkluderande frihetsrörelse som jag står bakom.
Men mitt engagemang tog sin början tidigt och jag har bland annat samordnat ungdoms- och jämställdhetsprojektet Sneställt för Amnesty i Skåne och senare vuxit inom tankesmedjan Sektor3, skapat av nuvarande kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och moderorganisation till civilsamhällestidsskriften Kurage.
Idag skriver jag från slumkvarteren i Bogotá, Colombia. Här brinner jag för de internationella möjligheternas engagemang och forskar om arbetsmiljön som de humanitära frivilliga får utstå. I Cauca undersöker jag frågor som: vad är ett engagemang i en konfliktzon?

Vilka ämnen kommer du skriva om på Förening för alla?

Från mig kan du se fram emot att läsa om rörelsers behov av geniets galna följare; det nordiska engagemangets varande och framtid; utvecklingen av ett engagemang som matchar unga; och den humanitära frivilligheten.

Imorgon kommer ditt första inlägg – vad handlar det om?

Imorgon tar jag mig an statsvetarna Erik Amnås och Joakim Ekmans frågeställning till de politiska föreningarna: hur fan kan vi aktivera facebook-generationen som enligt en av världens största studier på temat påvisar att 46% av unga 13-30 tålmodigt står ”stand by” och inväntar ett kall? Jag har själv ingen erfarenhet av partipolitiska rörelser men jag känner igen paniken från Föreningen Nordens ungdomsförbund där inte ens 100 medlemmar är aktiva av våra totalt 1 300. Jag känner också igen det i min egen panik där mitt nomadiska liv gjorde ett hållbart engagemang omöjligt tills jag mötte en organisationsordförande som såg möjligheterna. Helt enkelt, hur skapar vi möjligheterna för ett ungdomsengagemang i tiden?

Niklas Hill

Niklas Hill forskar om demokrati i ideella organisationer vid Stockholms universitet. Han är även grundare till bokförlaget Trinambai.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss