förening för alla

Vilken skillnad vill du göra i år?

av | jan 16, 2015

I dessa tider är det många av oss som på olika sätt sammanfattar året som gått och ser fram emot resten av 2015. Vad ser du i backspegeln? Och i kristallkulan? Vad är dina förhoppningar för det nya året?

För mig personligen har 2014 varit ett alldeles underbart år. Om jag blickar ut över Sverige, Europa och resten av världen är bilden inte lika ljus.

Det beror naturligtvis på vad jag fokuserar på. Jag ser främlingsfientlighet, politisk förvirring och oro, fattigdom och orättvisor. Jag ser också solidaritet, engagemang, stort mod och handlingskraft.

Det är lättare att skapa framtiden än att förutse den, var det någon som sa. Så om du är med och skapar det här året, med varje val du gör, varje steg du tar, vilken framtid vill du bidra till?

Kanske är du redan ideellt engagerad i en eller flera föreningar som du tror på. Jag gissar att många av er är det. Då kanske det handlar om att stanna upp en stund, fundera på om du använder din tid på rätt sätt och om du verkligen kommer till din rätt. Är det något du vill förändra i ditt engagemang under året? Någonting som det är dags att släppa, eller kanske någonting som du länge velat pröva och som det är dags för nu?

Fundera också på hur du tänker hålla din egen låga brinnande det här året. Vi behöver dig, världen behöver oss som brinner. Vi ska ta hand om oss själva och varandra så att vi håller länge, länge. Vad innebär det för dig?

Kanske är du inte ideellt engagerad, men känner att det är dags för det nu? Ta steget. Alla goda krafter behövs. Här är några tips:

  • Välj något du brinner för. Fastna inte i tanken på att du måste engagera dig där behovet är som störst. Lyssna inte på dem som säger “men varför vill du engagera dig för valarna, är det inte mer synd om de hemlösa?”. Om vi alla slutar ställa olika engagemang mot varandra och istället ägnar energin åt att göra skillnad på det område vi själva brinner för så kommer vi framåt tillsammans.
  • Gör något du är bra på, eller något vill bli bättre på. Vi är alla olika. Någon av oss går igång på att organisera och projektleda, andra på att möta enskilda människor, skriva texter eller demonstrera. Välj utifrån lust. Då kommer organisationen att få ut det bästa av dig.
  • Välj ett sammanhang där du trivs och byt om du inte trivs längre. Det går att rädda världen och må bra under tiden. Det finns faktiskt ingen anledning att stanna i en organisation där du mår dåligt på grund av konflikter eller annat. Även ideellt engagerade förtjänar en bra arbetsmiljö, både fysisk och mental.
  • Du kan också bidra med pengar. Att lägga tid på ideellt engagemang passar inte alla och framför allt inte i alla skeden i livet. Kanske har du råd att ge ett bidrag istället? Det är lika välkommet.
  • Välj en organisation med 90-konto om du inte har insyn i organisationens ekonomi och styrning. Det gäller både om du väljer att bidra med din tid eller dina pengar.
  • Vänta inte längre, det kommer inget bättre tillfälle än just nu. Välkommen att göra skillnad!

Lisa Moraeus

Lisa Moraeus är författare till boken "Brinna! Att göra skillnad som ledare i en ideell organisation". Hon coachar och utbildar ledare som vill förändra världen. Lisa har gedigen erfarenhet från ideellt ledarskap, bland annat från styrelsen i Amnesty Internationals svenska sektion och är idag egenföretagare med ledarskap inom ideell och idéburen sektor som specialområde.

om

Föreningar är en mötesplats för människor med olika bakgrund. De skapar tillit mellan människor och bygger socialt kapital. Med Förening för alla vill vi skapa en plattform för erfarenhetsutbyte och idédebatt inom den ideella sektorn.

Vissa av inläggen presenterar de senaste rön från civilsamhällsforskningen. Andra behandlar väldigt praktiska frågor från föreningars vardag. Det händer att vi tar in inlägg som inte har med föreningar att göra utan som behandlar andra former av engagemang.

Förening för alla drivs av Trinambai som ett pro bono-projekt. Vi tjänar inga pengar på bloggen och alla skribenter bidrar ideellt.

Vill du skriva på Förening för alla? Läs vår skribenthandledning och hör av dig!

Sex tips för medlemsrekrytering i coronatider

När varje fysiskt möte innebär en smittorisk kan medlemsrekrytering vara en utmaning. Hur kan vi rekrytera när vi inte har möjlighet att träffas? Här kommer sex tips för att lyckas med att attrahera, rekrytera och välkomna medlemmar i coronatider. 1. Tänk på att många...

Omvärldsbevakning

En styrelse som saknar information och analys gällande omvärldshändelserna kan sakna styrning och innehåll. Omvärldsbevakning bör vara en av styrelsens kontinuerliga uppgifter. Bevakning och analys av relevanta händelser är nödvändiga för en välfungerande styrelse....

Stötta föreningslivet – minska ungdomsarbetslösheten!

Förra året lyssnade jag på ett föredrag av forskaren Peter Håkansson under mångfaldsveckan HELA Landskrona. Han har forskat på ungdomsarbetslöshet. Den vanligaste metoden för ungdomar att hitta ett arbete är genom släkt och vänner. Den metoden är framför allt viktig...

Relevanta om tio år?

Det är inte ovanligt att organisationer som har funnits länge undrar om de kommer att förbli relevanta om några decennier framöver. Frågan om relevans handlar i grund och botten om föreningens ändamål men även om medlemsnyttan, engagemang och inkludering. Föreningen...

Vänstra handen vice

När jag nyligen blev tvungen att avlägsna mig från styrelsen på grund av sjukdom klev vice ordföranden fram och ledde styrelsens arbete. Vice ordföranden tog med andra ord över ordförandeposten när jag som ordförande blev förhindrad. Det handlar om en viktig...
Följ oss
[caldera_form id="CF5e9dc4cfe36e4"]